Takip Et

TÜRK TARIM ÜRÜNLERİNİN DÜNYADAKİ YERİ-1

Turkish Time Dergisinin Ocak 2014’te yayınladığı bir analiz konu başlığımızın cevabını vermektedir:

“Türkiye, ürün çeşitliliği bakımından tarımda dünyanın en dikkat çekici ülkelerinden biri. Üretim çeşitliliğindeki bu güç, tarımsal ihracata da yansıyor. Türkiye’de üretilen 1500’ün üzerinde çeşitliliğe sahip tarımsal ürün dünyanın hemen hemen her pazarında kendine alıcı buluyor

Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ - bahçe türünün 80’den fazlası Türkiye’de yetiştiriliyor

Türkiye, sebze üretiminin yüzde 47’si meyvesi yenen sebzelere ait olup domates, biber, kavun, karpuz, patlıcan ve salatalık ekonomik anlamda bu grubu temsil eden en önemli sebzelerden oluşuyor.

Hububattan sonra bitkisel tarım ürünleri ihracatının en önemli kalemini de yaş sebze ve meyveler oluştururken, bunu meyve ve sebze mamulleri takip ediyor.

Üretimde dünya birincilikleri Türkiye fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu üretiminde dünya sıralamasında başı çekerken, toplam altı üründe ikinci, sekiz üründe ise üçüncü yer sırada yer alıyor.

Türkiye aynı zamanda Çin ve Hindistan’ın ardından en fazla birinciliği olan ülke konumunda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye birçok üründe dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu gibi 7 üründe dünya birincisi olan Türkiye, karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve fiğ- den oluşan 6 üründe üretim sıralamasında ikinci, mercimek, elma, salatalık, yeşilbiber, yeşil fasulye, kestane, Antep fıstığı ve koyun sütünden oluşan 8 üründe ise üçüncü sırayı alıyor.

Tarımın gözbebeği, mutfağın lezzeti: Meyve ve sebze Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün en güncel verileri olan 2011 yılı verilerine göre; 2011 yılında dünyada 56,7 milyon hektar alanda yaş sebze üretimi yapıldı.

Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş sebze 1,1 milyar ton. Domates de yaklaşık 159 milyon tonluk üretimi ile dünyada en çok yetiştirilen yaş sebze ürünü. Domates ürününü sırasıyla karpuz (104 milyon ton), kuru soğan (85,3milyon ton), lahana (68,8 milyon ton), salatalık ve kornişon (65,3 milyon ton) takip ediyor. Dünyada toplam 4,7 milyon hektar alanda domates ekimi yapılıyor. Domates üretiminde dünyada önde gelen ülkeler sırasıyla; Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) (48,6milyon ton), Hindistan (16,8 milyon ton), ABD (12,6 milyon ton), Türkiye (11milyon ton), ve Mısır (8 milyon ton) iken, hektara göre verimin en yüksek olduğu ülke Hollanda. Çin, dünya üretiminin yaklaşık üçte birini tek başına gerçekleştiriyor. Türkiye’nin küresel domates üretiminden aldığı pay yüzde 6,9 seviyesinde.

Yaş meyvenin ihracat değeri yükseliyor Dünyada toplam 57,1milyon hektarlık arazide yaş meyve üretimi yapılıyor. Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş meyve 638 milyon tona karşılık geliyor. “ 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.