Takip Et

2014 YILI AYDIN TARIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ-8 (Tarım ürünleri Çeşitliliği ve Verimlililiği Açısından Değerlendirme-3) İncir

Geçtiğimiz yıllarda incir verim ve kalite açısından farklılıklar göstermiştir. Yakın zaman kuru incir rekoltelerini gözden geçirelim:

Sezon Türkiye Rekoltesi (ton)

2007/2008 48.000

2008/2009 50 500

2009/2010 56 500

2010/2011 58 500

2011/2012 55 600

2012/2013 57 000

2014 yılına geldiğimizde dünya incir rekoltesinin son yedi yılını ele alırsak tüm dünya üretiminin 2007 yılında en düşük seviyede 1.001.795 ton ile, 1.149.384 ton ile 2009 yılında yüksek seviyede gerçekleştiği görülmektedir.2007/2008 yılında en düşük seviyede gerçekleşmesinin nedeni 2007 yılında yaşanan yüksek kuraklıktır. Ülkemiz kuru incir rekoltesinin istisna yıllar dışında yaklaşık olarak 50.000-58-000 ton aralığında seyrettiğini görmekteyiz.

Bu dönemlerde kuru incir alım fiyatlarının ise

Sezon TARİŞ İncir Birliği Alım Fiyatları (TL/Kg) Baş Fiyat(TL/Kg)

2007/2008 2,35 3,50

2008/2009 3,73 4,30

2009/2010 4,14 3,00

2010/2011 3,66 3,30

2011/2012 2,67 3,50

2012/2013 3,12 5,8

Yukarıdaki tablo karşımıza çıkmaktadır .İhracat fiyatlarına göz attığımızda ise

Türkiye ve Dünya Ortalama İhraç Fiyatları

 

 

İş Yılı Türkiye Ortalama Dünya Ortalama

İhraç Fiyatı ($/Ton) İhraç Fiyatı ($/Ton)

2005/06 2.23 2.18

2006/07 4.63 2.46

2007/08 4.35 2.89

2008/09 3.51 3.44

2009/10 3.36 3.66

2010/11 3.530 3.75

2011/12 3.33 3.62

2012/13 3.40 3.496

Şeklinde gerçekleşmiştir.

Yarın devam edeceğiz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.