Takip Et

MART AYI TARIMSALELEKTRİK,YEM ZİRAİ İLAÇ FİYATLARI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici girdi fiyatlarından olan elektrik, zirai ilaç yem ve makine ekipmanda yaşanan değişimleri ele aldı.

Fiyatların düşmemesi halinde, çiftçilerimiz tarımsal üretimi terk edecek, Türkiye’nin kendine yeterlilik hedefi yolunda harcadığı çabalar boşa gidecektir.”

“Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında da indirim yapılmalıdır”

“2022 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olan yüzde 94,8’lik zam sonucunda elektrikte indirim bekleyen üreticilerimiz, büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

Üreticilerimiz, 2022 yılının Ocak ve Şubat aylarında zamlı elektrik kullandı.

28 Şubat’ta tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesine rağmen, üreticilerimiz geçen yılın aynı ayına göre elektriği yüzde 103 oranında daha zamlı kullanmaktadır.

Bu vergi indirimi sayesinde elektrik faturası tutarlarında bir miktar düşüş olacaksa da söz konusu indirim tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yapılan zamdan kaynaklanan maliyet artışlarının yanında çok küçük kalacaktır.

Çiftçilerimizin giderek bozulan bütçelerinde yeterli iyileşme sağlamayacaktır.

Acilen elektrikte uygulanmakta olan yüzde 8 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçi için yüzde 1’e indirilmelidir.

Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede ciddi bir indirim yapılmalıdır.”

“Yem fiyatları hayvansal üretimin sürdürülebilirliğine sekte vurdu”

“Besi yemi Mart ayında Şubat ayına göre yüzde 25, süt yemi yüzde 27 oranında arttı. Diğer yandan besi yemi son bir yılda yüzde 129 oranında artarken, süt yemi ise yüzde 131 oranında yükseldi.

Yem fiyatları ya 1,5 olan süt-yem paritesini sağlayacak şekilde düşürülmeli ya da bu pariteyi sağlayacak şekilde yem fiyatlarına destek verilmelidir.”

“Zirai ilaç fiyatları da artışlardan nasibini aldı”

“Zirai ilaç kullanılmadığında üretimde önemli kayıplar olmaktadır. Bu ürünlerin fiyatları da son 1 yılda yüzde 100’leri aşan oranda arttı.

Üreticimizin verim kaybı yaşamaması, bu ürünlere erişimin sağlanabilmesi için fiyatlarda indirim sağlanmalı, yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e indirilmelidir.

Ayrıca, hali hazırda yüzde 8 KDV uygulamasına tabi olan; zirai traktörler, biçerdöverler ve çeşitli tarım makinalarındaki KDV oranları yüzde 1’e düşürülmelidir.

Girdilerde yaşanan son bir yıl ve bir aydaki fiyat değişimleri ile döviz (dolar) kurundaki artışlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tabloda da görüldüğü üzere; girdi fiyatlarındaki artış ile dolardaki yükseliş arasındaki paralellik oldukça farklıdır. Bununla birlikte, piyasalardaki belirsizliğin ve öngörüsüzlüğün girdi fiyatları üzerindeki etkisinin dolar kurundaki yükselişe nazaran daha fazla olduğu düşünülmektedir.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.