Takip Et

Jeotermal hakkında iki ayrı toplantı-2

Jeotermal ile ilgili ikinci toplantı ise ADÜ’ de yapıldı.

Tahminimizce bu toplantının temelinde Sayın Valimiz Sayın Erol Ayyıldız’ın, Aydın halkının düşüncelerini alt üst eden jeotermal kargaşanın berraklaştırılması için ADÜ Rektörü Sayın Cavit Bircan’a bu amaca matuf olarak verdiği rica yatmakta idi.

Toplantının konusu kısaca “Aydın’da Jeotermal” idi.

Toplantıyı Prof.Dr. Yunus Çengel yönetti. Yunus Çengel Hoca’nın önceliği ise toplantıyı kazasız belasız bitirmekti. Bundan dolayı her cümlesinin sonuna “tansiyonu yükseltmeden, kimseyi kırmadan, sert sözlerden kaçınarak” gibi ibareler ekledi.

Katılımcılar arasında ilk defa jeotermal imtiyaz şirketlerinden ve Jeotermal Enerji Yatırımcıları Derneğinden katılım oldu. Germencik/Aydın çevresinde faaliyet gösteren MAREN, Sultanhisar’da yerleşik MENDERES JEOTERMAL temsilcileri katılmasına rağmen diğer on adet jeotermal imtiyaz sahibi şirketin katılmaması dikkati çekti.

Bunun yanında Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de panelde yer aldılar.

Katılımcılar kendi alanları ile ilgili şu görüşleri ortaya koydular:

ADÜTEM Başkanı Prof Dr. Yunus Çerçi: ”İlimizde mevcut jeotermal yatırım kapasitesi,500 Mw. (megawatt) olup rezerv miktarı ise 2500 Mw. tır.Binary sistem santraller 140-170 derecelerde elektrik üretimi yapmakta olup bölgemize pek çok bakımdan uygundur'' dedi.

Jeotermal Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Ufuk Şentürk: ''Yatırımlarla ilgili bilgiler vererek :”Türkiye genelinde 615 MW kurulu güç bulunmakta,400 MW lisans başvurusu yapılmıştır.2016 yılı sonu itibari ile 1200 MW gücünde santraller işletmeye açılmış olacak. Biz MW başına 2 dekar tarım arazisini enerji adına tarım dışına çıkarmaktayız'' diye konuştu.

Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’ndan Levent Karaca, 5686 sayılı Jeotermal ile ilgili kanunu okudu. Elinde yeterince personel olmadığı için jeotermal sistemleri denetleyemediklerini itiraf etti.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngör: Aydın’da 27 jeotermal imtiyaz alanı bulunmakta,16 ihale yoldadır. Jeotermal işletmeler mikro depremleri izlemelidirler. Çevre korunması açısından Binary sisteminde çalışan santraller inşa edilmelidir. Jeotermal sistemlerde kansere neden olan arsenik miktarı insan sağlığı sınır değerlerinin 10 kat üzerindedir. En önemli sorun Koruma Etüt Alanı Raporlarıdır. Bu raporlar bürokratlar tarafından incelenmeden imzalanmakta, halkın yaşama özgürlüğü kısıtlanmaktadır. Bu raporlarla jeotermal alanlar üç bölgeye ayrılmakta, bu bölgelerde, akaryakıt istasyonu, çöp alanlarının kurulması, otoyol inşaatı yasaklanacak. Yeni ev ruhsatları verilmeyecek, akarsuların yatakları jeotermal santrallere göre değiştirilecek, çiftçiler hayvancılık yapamayacak, evlerinde birkaç torba kimyevi gübre bulunduramayacak.

Flash sistem santraller yer altından aldıkları sıcak su buharının beşte birini atmosfere boşaltarak rezerv israfında bulunmakta,havanını nemini olumsuz etkilemektedirler '' dedi.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.