Takip Et

BURSA SİYAHI İNCİRİN İHRACAT SEZONU AÇILIRKEN AYDIN ‘DA GELECEĞİ

Bursa siyahı incirin Ege’den ihracatı başlıyor.

Bursa Siyahı ve Sarılop Çeşidi Taze İncir Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu"nda Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın Ziraat Odası, Buharkent Ziraat Odası, Aydın Ticaret Denetmenliği Grup Başkanlığı, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü ekipleri görev aldı. Aydın ili ve ilçelerindeki emsal teşkil edecek bahçelerde yapılan incelemeler sonucunda, Sarılop çeşidi taze incirin, 27 Temmuz tarihinde kesimine, 28 Temmuz tarihinde ihracatına, Bursa Siyahı taze incirin ise 29 Temmuz tarihinde kesimine, 30 Temmuz tarihinde ihracatına karar verildi.

On yıl öncesine kadar Aydın İlinde tanınmayan Bursa siyahı incir alanları şu anda oldukça geniş alanlar kaplamakta.

Bunun en önemli nedenleri ise;

• Taze incir ticaretinde arz açığının mevcudiyeti,

• Sarı lop incirin taze olarak raf ömrünün kısa olması,

• Sulanabilir ve kıraç olmayan Aydın topraklarına ve iklimine Bursa siyahı incirin uyum sağlaması,

• Mersin-Bursa hasat zamanı arasındaki boşluğun Aydın tarafından doldurulabilme imkanı.

Şu anda ülke genelinde yaklaşık olarak 28 bin ton Bursa siyahı incir üretilmektedir.Ancak meyve vermeyen (fidan) ağaç sayısı da hemen hemen aynı tonaja yaklaşmaktadır.

Üreticimizin aklına hemen şu soru gelmektedir:Bu kadar yüksek oranda Bursa siyahı incir fidanın dikilmesi arz fazlası yaratmaz mı?Tüccar ve ihracatçı bunun fırsata çevirerek fiyatların yerde sürünmesi için oyunlara girmez mi?

Bu iki sorudan birincisine hemen “Hayır” diyeceğiz.Dış talep oldukça fazla ve bu ürününün hemen hemen tek ihracatçısı Türkiye olduğu için arz fazlası olmaz.Tüccar her zaman inciri “bedava” ya getirmek gayretindedir.Tüccar oyununa gelmemek için bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir.Üretici olarak bizlerin alması gerekli tedbirleri aşağıda sıralayacağım.

Şunda Aydın ilinde meyve veren Bursa siyahı incir ağaçlarının toplam yıllık üretimi 3 bin tona ulaşmıştır.Bu rakam beş yıllık bir süreçte tahminen 10 bin tona,20 yıl içerisinde aynı hızla üretim devam ettiği takdirde 25 bin tona ulaşacaktır.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Bursa Siyahı taze incirinin 2020 yılında Türkiye'ye 48 milyon 881 bin dolarlık döviz kazandırdığını,ifade etmişlerdir. Bursa Siyahında Almanya, 17 milyon 160 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, Avusturya 6 milyon dolarlık Bursa Siyahı taze incir aldı. Hollanda ise 4,7 milyon dolarlık Bursa Siyahı tercih etti. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.