Takip Et

19.YÜZYILDA AYDIN VİLAYETİ VE KAZALARINDAN ORTAKÇI’DA TARIMA KISA BİR BAKIŞ -6 (SEBZE VE MEYVECİLİK)

Hicri1260/1261;Miladi 1844/1845 Ortakçı Temettuat defterinde yer alan 190 hanenin 183 adedinin bitkisel üretimden dolayı öşür ödediği görülmektedir.7 Hane ise öşür ödememektedir. Ortakçı kaza merkezi olan Ortakçı kasabasının ödediği toplam öşür miktarı ise 16 359 Guruştur.

 

XIX. yüzyılda Ortakçı’da pek çok çeşit sebze yetiştirilmekte idi. Adı ayrıntılı olarak belirtilmemiş sebzelerin toplam öşürü 713 Guruştur.

 

Doğu Aydın yöresinde en çok yetiştirilen sebzelerden birisi de bakla idi. Ortakçı Temettüat Defterinde toplam bakla öşürü 555 Guruştur.

 

Ortakçı’da 1844 yılında ödenen bostan(kavun-karpuz) öşürü 472 Guruştur

Mısır uzun yıllardır yetiştirilen hububat çeşitlerindendi. Kokoros adı verilen mısır çeşidi Ortakçı’da 15 aile tarafından yetiştirilmekte ve kokorosun öşür bedeli 132, darı ve mısır darısının toplam öşürü ise 77 Guruştur.

 

Soğan ise en az üretilen ve öşürü ise 47 Guruş olan bir sebzeydi. Gene az yetiştirilen ürünlerden olan susamın toplam öşürü 133 Guruştur (193).

Muhassıllık döneminde Ortakçı kayıtları incelendiğinde 150 akçe tutarında bağ-bahçe vergisinin yıllık ve mutat olarak tahsil edildiği görülmektedir.

Osmanlı erken döneminde bölgede yetiştirilen sebzelerin en önemlilerinden birisi biber idi. Biber ülkemize XIV. yüzyılın başlarında girmiş olup, Buharkent’te de o çağlardan beri üretilmekte idi. Yukarıda vergisi ve öşrü yazılı sebzeler dışındakiler Osmanlı’ya ve Ortakçı’ya geç dönemde girmiştir.

Patlıcan tarımının XX. yüzyılın hemen başlarında yapılmaya başlandığı bilinmektedir. İklim ve toprak yapısı bakımından Ortakçı toprakları patlıcan üretimine uygun olması bakımından bu yıllarda tarımı başlanmıştır.

Bu yazlık sebzelerin dışında Ortakçı’da Osmanlı döneminde yetiştirilen sebzelerin en önemlileri bakla, bal kabağı, bezelye, börülce, fasulyesi, dereotu, ebe gümeci, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz kuzukulağı, lahana, marul, maydanoz, nane, pancar, pırasa, sakız kabağı, sarımsak, semizotu, soğan, taze bamya, turp idi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.