Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirilmesi pamuk-2

2015 yılında ise pamuk fiyatlarında tedrici bir düzelme görülmüşse de pamuk ekim alanlarında bir artış görülmemiştir.

Uluslararası Pamuk Danışma Kurulu (ICAC) verilerine göre; 2003/04 dönemi ile 2009/10 dönemi arasında dünyada ortalama 33 milyon hektar alanda pamuk üretimi yapıldığı, 2008/09 ile 2009/10 dönemlerinde yaklaşık 30 milyon hektar ekim alanı ile ortalamanın oldukça altında kalındığı tespit edilmektedir. 2013/14 sezonunda ekim alanlarında bir düşüş yaşanmış ve ekim alanı 32,6 milyon hektara gerilemiştir. 2014/15 sezonunda 33,5 milyon ve 2015/16 sezonunda ise 31,6 hektar olacağı öngörülmektedir.

Türkiye Pamuk Ekim Alanları (Bin Ha)

2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016

542 488 451 484 455

2012 ve2013 sezonunda neredeyse tüm bölgelerde pamuk üretim miktarı azalmıştır. 2014 yılında ise Ege Bölgesinde yüzde 4 artış; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3, Çukurova Bölgesinde yüzde 8, Antalya Bölgesinde ise pamuk üretiminde yüzde 13 oranında azalma olmuştur.

Uluslararası Pamuk Danışma Kurulu’nun verilerine göre 2013/2014 sezonunda 760 bin ton olan lif pamuk üretilmiştir. 2014/15 sezonunda yüzde 10’luk artışla 847 bin ton ve 2015/26 sezonunda ise yüzde 4’lük azalışla 812 bin ton olacağı öngörülmektedir.

2009-2015 yılları arasındaki süreçte ülkemiz pamuk üretiminde son yıllarda yaşanan düşüşe paralel olarak, dünyanın en kaliteli pamuklarının yetiştirildiği Ege Bölgesinde de pamuk üretim alanları önemli ölçüde gerilemiştir. Bu gerilemeden Aydın ili de nasibini almıştır. 2000’li yılların başlarında 200 bin hektar seviyelerinde olan Ege Bölgesi pamuk ekim alanları 80 - 90 bin hektar seviyelerine gerilemiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, tüm ekim alanlarının yüzde 61.8’ini kapsarken Ege Bölgesi 2014 yılında yüzde 19.9’unu oluşturmuştur.

Türkiye’de pamuk üretim maliyetlerinin fazla olması, destekleme primlerinin rakip ülkelere göre daha düşük kalması, özellikle önemli pamuk üretimi yapılan Ege ve Çukurova bölgelerinde üreticinin üretim yapabileceği alternatif ürün çeşitliliğinin- başta mısır olmak üzere- fazla olması ve ABD ve Çin gibi ülkelerin uyguladığı ticari politikalar sonucu dünya fiyatlarıyla rekabet edilememesi sonucu pamuk ekim alanlarında başka ürünlerin tercih edilmesi ve pamuk yerine ikame edilen ürünlere geçen üreticinin, üretimi ve hasadı nispeten daha zor olan pamuk üretimine geri dönmede istekli davranmaması gibi diğer çeşitli faktörlerin de etkisiyle üretim daha kritik bir seviyeye gelmiştir. 2001/02 ile 2007/08 arası yedi yıllık dönem ortalamasına göre Türkiye dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 4’ünü gerçekleştirirken, 2012/13 sezonunda ülkemizin dünya üretimindeki payı yüzde 3,2 ve 2013/14 sezonunda yüzde 2,9 olmuştur. 2014/15 sezonunda yüzde 2,7’i ve 2015/2016 sezonunda ise yüzde 3,3 olacağı tahmin edilmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.