Takip Et

ZEYTİNİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI

Zeytin ve incir akla geldiğinde ilk söz “kutsal kitaplarda övülen meyveler” olduğudur.

Türk toplumunda özellikle yetiştirme bölgelerinde zeytin ve incire özel önem verilir. Var/yok yılları yaşamasına, iki yılda bir az meyve vermesine veya vermemesine rağmen zeytin ağacı nankör kabul edilmez. Olabildiğine korunur.

Ülkemizde çam ve palamut gibi doğal yetişen orman ağaçları dışında belki de en fazla yetişen ağaç çeşidi zeytindir. Zeytin aynı zamanda bereket sembolüdür. Barışın simgesidir.

Zeytin o kadar çok yönlü bir bitkidir ki budama sonrası yaprak ve dalları hayvanlar için kaba yem, kuru dalları yakacak, yaş dalları zeytin yaprağı çayı, meyvesi en güzel gıda öz suyu dünyanın en yararlı ve sağlıklı besin maddesi, bu yağın tortu kısmı ve yağ sonrası geri kalan pirinası ve posası sabun hammaddesi, posanın yağı alınmış kalan son bölümü yakacak olarak değerlendirilmektedir. Kısacası hiçbir maddesi çöpe gitmemektedir.

Ne yazık ki zeytin ağacının ne yeterince kıymetini biliyoruz ne de hak ettiği derecede koruyabiliyoruz. Bu sitemim öncelikle politikacılara. Çünkü zeytin ağacı katliamında en fazla rol alan kesim olan enerji- maden lobisinin o kadar etkisi altındalar ki, ”Dağ taş zeytin olmuş bir kısmını kessek ne olur…” anlayışındalar.

Zeytin üreticisi dünya lideri olmak isterken 170 milyon zeytin ağacını 300 milyona sayısına ulaştırıp sayısal bakımdan, en kaliteli zeytinyağı ve en güzel zeytini sofralara taşımak amacına yönelik çabalarıyla dünya lideri olma çabasındayken yukarıda sözünü ettiğimiz lobiler yasal değişikliklerle kendi önlerini açmak amacı ile Türk tarımının kendisini korumak için tek emsal yasa olan 3573 Sayılı Zeytinciliğin Korunması, Islahı, Aşılanması ile ilgili yasanın yürürlükten kaldırılması Türk ağaç varlığının tek koruma yasasının yok edilmesi için her torba yasaya bu yasanın 20. Maddesinin kaldırılması veya değiştirilmesi için teklif getiren bu lobilerin amaçlarına ulaşmaması gerekir. Bu yasa giderse Türk Tarımı çok büyük yara alır.

Çözüm başta zeytin olma üzere tüm ağaçların, yeşil çevrenin, tarım topraklarının korunmasından geçmektedir.

Bunun için de başta incir ve zeytin olmak üzere Türk tarımının yeşil kesiminin tanıtılması, sevdirilmesi ve toplum bilincine yerleştirilmesidir.

Bunun için dün bayramlar yapılırken bu gün festivaller düzeyine düştük. Küçük tanıtım toplantılarıyla yetinir olduk.

Bunların hiç birisini küçümsemiyor hatta daha çok düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu meyandan, Karacasu Ziraat Odası Başkanı Sayın İsa Sevinç’in Karacasu’ya kazandırdığı zeytinyağı fabrikası çok güzel ve kalıcı bir girişim. Devamını dilemekteyiz.

Zeytinin tanıtımı açısında Germencik Belediye ve Ziraat Odası Başkanı Sayın Ümmet Akın da 1 Kasım 2017 Çarşamba günü saat 13..00 Hıdırbeyli Mahallesinde “2017/2018 Zeytinyağı Sezonu” açılışı için bir tören düzenledi. Katılmak tüm zeytin sever ve Tarım gönüllülerinin boynunun borcu olsa gerek…. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.