Takip Et

2020 YILI TÜRK TARIMININ DEĞERLENDİRMESİ: BORÇ VE FİNANS SORUNU-2

Türk tarımı covid -19 sürecinde sürecin etkilerinde en fazla hırpalanan sektör olmuştur.

Diğer sektörlere farklı biçimlerde devlet yardımı sağlanırken tarım bu yardımlardan hemen hemen hiç yararlanamamıştır.

Hiç derken, ”göz boyama” amacı ile doğal afetlerden yararlanan üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları sık sık öne çıkarılmıştır.

Gerçekte ise bu borçların ertelenmesi yaklaşık on yıldır aralıksız sürdürülmektedir. Çiftçi elinden gelse her yıl faizlerle kabaran borçlarını ödeyerek kapatacaktır.

Unutulmaması gereken gerçek de şudur ki üreticinin ürettiği üründen başka geliri bulunmamaktadır. Ne girdi ne de ürün satış fiyatlarını belirleyemeyen üreticiler gider-gelir hesabında giderin yüksek çıkması nedeni ile borçlanma zorunda kalmaktadırlar.Piyasalarda en düşük faiz oranının Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından uygulanmakta olması çiftçiyi bu iki kuruluşa yöneltmektedir.

Basının iddialarına göre,Ziraat Bankasının Simit Sarayından Virgin adalarına kadar uzanan bir batak kredilerden dolayı kârının düşmesinin ceremesini Türk çiftçisi çekmekte,kredi temizni zorlaşmakta,talep edilen miktarlara ulaşmakta zorluk çekilmektedir.

Tarım Kredi Kooperatifleri şu anda bulunduğu “dev bir holding” düzeyine geldi ise bunun itici gücü Türk çiftçisi olan ortaklarıdır. Tarım Kredi Kooperatifleri kendisinin sahibi olan çiftçisine yaklaşımı vahşi kapitalist ölçülerinde değil,Türk hoşgörüsü çerçevesinde olmalı ,üretici ortağının traktörünü,ineği ve tarım ekipmanlarını haczetmekten vazgeçmelidir.Kısacası çiftçi borç ana para ve faizlerini yapılandırmadan silmeli,kısaca üretici için zarar etmelidir.

TZOB (Türkiye Ziraat Odları Birliği ) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın şu tespitleri son derece değerlidir.

* “Finans sektöründe en çok sıkıntı çeken kesim küçük çiftçilerdir. Ziraat bankasından kredi almakta zorlanan küçük çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve özel bankalara yönelmekte, buralardan yüksek faizle kredi çekmekte, çok pahalı girdi, alet ve ekipman temin etmektedirler”

* “Küçük çiftçilerimiz aile işletmelerinde üretim yapan geliri yeterli olmayan kesimdir. Bu nedenle yüksek maliyetle kullandıkları ayni ve nakdi kredileri geri ödemekte büyük zorluklar çekmektedirler. Bu durumda olan çok sayıdaki aile işletmelerinin ayakta kalabilmeleri için pozitif ayrımcılık yapılmalı, daha düşük faizle kredi kullanması sağlanmalıdır. Aile işletmelerimiz desteklerden daha az yararlanmaktadır. Bu işletmelerimiz destekleme bütçesinden daha fazla pay almalıdır”

* “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçimizin düşük faizli kredi ihtiyacının tamamını karşılamalıdır. Tarım Kredi kooperatifleri faizlerini Ziraat bankası seviyelerine çekmelidir” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.