Takip Et

2016 İncir sezonu açılırken-7

Taze incirin sorunlarını bir önceki yazımızda yetiştirme teknikleri açısından ele almıştık. Bu yazımızda ise pazarlamaya göz atalım.

TAZE İNCİRİN PAZARLAMA AÇISINDAN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

• Taze incir üretim yeri bahçeden toplandığı anda birkaç kanaldan tüketicinin sofrasına ulaşmaktadır.Bunlar,toptancı halleri,toptancı halleri ve üretim merkezi durumundaki köylerde yerleşik komisyoncular,Buharkent ilçe merkezi ve köylerinde bulunan kamyonetlerle pazarlara mal nakleden pazarcılar ve denizli-İzmir devlet yoılu üzerinde sergi açan üreticiler.

• Pazarlama kanalları içinde üreticinin lehine olan kendi taze incirlerini pazarlarda tüketme ve devlet yolu üzerinde ilkel satış yerlerinde satış yapmaktır. Ancak her iki satış yöntemi, daha iyi fiyat bulsa da az miktarda satışa yöneliktir.

• Toptancı hallerinde komisyonculuların aralarındaki rekabeti kendi lehlerinde değerlendiren diğer illerden gelen pazarcıların genelde tek amacı incir fiyatlarını aşağı çekmektir ve bunda da başarılı olmaktadırlar.Şöyle ki incir üreticiden 2-2,5 TL aralığında elinden çıkarken Nazilli’de 10,Antalya’da 12,5,Ankara’da 12-15,İstanbul’da 10-15 TL arasında üreticiye ulaşmaktadır.Toptancı halinde komisyoncu 20-50 Kuruş arasında bir kârla yetinirken aradaki bu müthiş kâr kimin cebine inmektedir?

ÇÖZÜM: Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik düşüncemize paralel bir demeç verdi.Her tarım ürününün tarla/bahçeden üreticiye ulaştığı süreçte her el değiştirmede fiyatını gösteren kapsamlı bir etiketle taşınması.

• İncir ilk turfanda günlerinde üreticiden 7-10 TL arasında alınırken haftası dolmadan 1,5-2 TL aralığına düşmektedir.

ÇÖZÜM: İncir diğer pek çok meyve gibi yalnız taze veya yalnız kuru olarak satılmaz. Fiyatı düştüğünde dalında bırakırsınınız kuru incir olarak da ederini bulur.Üretici-komisyoncu –pazarcı çizgisinde komisyoncu ve pazarcının fiyat kırmak için bahanesi arz –talep dengesi,yani piyasaya çok incir sürülmesi.Her ne kadar böyle bir durum olmasa da-ülkemizde yıllık taze incir tüketimi kişi başına 250 gr.’mı bulmamaktadır-toptancı hallerine mal sevk eden üreticilerimiz fiyatların kırılması halinde ya sevk ettikleri malı durdurmalı veya azaltmalıdırlar.

ÇÖZÜM: Belediyelerimiz devlet yolu üzerine daha modern incir satış yerlerinin açılmasına yardımcı olmalı ve öncülük etmelidirler.

ÇÖZÜM:5403 sayılı Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Yasası’nın düzenlemesi ile artık her aileden en fazla bir çiftçi üretim yapabilecek, tarım arazileri ve dolayısı ile incir bahçeleri ,kardeşler arasında daha küçük parsellere bölünemeyecektir.Bu bakımdan Aydın incir üreticisi bir çocuğunu asgari ücretle diğer sektörlerde çalıştırma yerine,küçükten başlayarak,ürettiği ,başta incir olmak üzere,tüm tarım ürünlerini işleme ve pazarlamaya yönlendirmelidir.Yani her çiftçi evinden önce küçük tüccar,sonra orta ve büyük boy işletmeci… (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.