Takip Et

2020 YILINDA TÜRK ÇİFTÇİSİNİN EKONOMİYE KATKILARI

İçinden geçtiğimiz salgın sürecinden başta esnaf, işçi, işletme, ihracat, imalat sektörleri olumsuz olarak etkilendiler. Ancak en fazla kan kaybeden sektör “tarım “sektörü oldu.Medyanın da gizlice ve sinsice suçladığı yegane sektör olmayı da sürdürdü..

Fiyatları,en vahşi biçimde aracı,tefeci,pazarcı,marketçi,işletmeci artırırken gıda enflasyonunun nedeni çiftçi ve çiftçinin ürünleri gösterildi.

Peki üretici(çiftçi) 2020 yılı içerisinde neler yaşadı?

Kangrenleşmiş ne gibi yaraları var?

Yarasının tedavisi nedir?

Üretici 2021 yılından neler beklemektedir?

Öncelikle bu sorunun cevabını verelim:

Üreticinin en büyük sorunu finans ile ilgilidir. Bankalara olan borçları tahammül edilir düzeyi aşmıştır.Buna rağmen,

Türk çiftçisi, salgın sürecinde tarımsal üretimini ve ihracatını sürdürerek, istihdam sağlayarak ekonomiye önemli bir katkıda bulunmuştur.

Pek çok sektör salgın döneminde, Ocak-Kasım dönemini kapsayan süreçte tarımsal ihracat yüzde 3,9 artarak, 17,81 milyar dolardan 18,51 milyar dolara çıkmıştır. Buna karşılık ithalatta yüzde 0,8’lik artış görüldü. İthalat değeri 13,32 milyar dolardan 13,49 milyar dolara yükseldi.

Nisan-Haziran döneminde sanayi yüzde 16,4, inşaat yüzde 2,3 ve hizmetler sektörü yüzde 24,6 küçülürken, tarım sektörü yüzde 4,2 büyüme göstererek ekonominin daha da kötüye gitmesini önlemiştir.

Tarım sektörü toplam yurt içi hasılanın % 7’sini karşılayarak2020 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 5,3 büyüyerek, ekonomideki önemini korumuştur.

Devletten hiçbir nakdi yardım ve hibe alamayan Türk çiftçisi tahılda ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 8,7, sebzelerde yüzde 0,3, meyvelerde (baharat bitkileri ve çay dahil) üretimi % 7 artırdı. 2020 yılında toplam bitkisel üretim, bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artarak 117,2 milyon tondan 124,1 milyon tona çıktı.

Hayvansal üretim, Ocak-Ekim döneminde, tavuk etinde yüzde 0,08, tavuk yumurtasında yüzde 0,65 azalırken, sanayiye aktarılan sütte yüzde 4 arttı.

Tarımın katkıları ile 2020 yılında dış ticaret fazlası ise yüzde 11,7 artarak, 4 milyar 492 milyon dolardan 5 milyar 29 milyon dolara yükseldi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.