Takip Et

MİLLİ TARIM PROJESİ VE TÜRKİYE TARIM HAVZALARI DESTEKLEME MODELİVE AYDIN -4

Bir önceki yazımızda Aydın’ın ilçelerinden Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Efeler, Germencik, İncirliova ve Karacasu havzaları ile ilgili eksik yanları ve yeterlilikleri açıklamıştık.

Karpuzlu: Karpuzlu çeşitlilik potansiyeli bakımından sıkıntı çeken bir ilçemiz. Olabilirlikler içinde destekleme kalemleri az da olsa yer almış. Ancak tıbbi ve aromatik bitkiler ve boyar doğal bitkilerin destekleme kapsamına alınmasıyla bu desteklemelerden ilk hak sahibi olabilecek ilçelerden birisi Karpuzlu ve havzasıdır.

Koçarlı: Verimli alivyon (bitek) topraklara sahip ilçelerimizden olan Koçarlı için toprak yapısına, yetiştirme özelliklerine göre bitki deseni oluşturulmuş. Ancak düşüncemiz şudur ki buğday-arpa ayrımı yapılmadan her iki ürün de tek kalemde değerlendirilme şansına sahiptir. Bu durumda arpanın buğday yanında destekleme kapsamına otomatik olarak girmesi sağlanabilir. Ayrıca Koçarlı’nın bazı bölgeleri patates üretimine uygundur.

Köşk: Köşk’de patates ve soğan tarımının yapılabilme ihtimalini göz önüne almak gerekir.

Kuşadası: İlimizde tarımın en az uygulandığı,üretim rakamlarının en düşük olduğu ilçe hiç şüphesiz Kuşadası. Bunda da turizmin etkisi kesin. Her ne kadar Caferli, Yeniköy, Kirazlı gibi mahallelerde bir miktar hububat üretimi yapılsa da dişe dokunur tarafı yoktur. Tarım alanlarının büyük bir bölümü zeytin ve yeni oluşan bağ alanları ile kaplıdır. Kuşadası için üzüm ve zeytinyağının gelişmesi için bu iki ürünün destekleme kapsamında olmasını yeterli görmekteyiz. Kuşadası’nda danelik mısır ve yem bitkileri ekim alanları zaten bulunmamaktadır.

Kuyucak: Kuyucak’ın ürün deseni yeterli ve uygundur.

Nazilli: Nazilli, havza bazlı desteklemeler açısından zengin ve yeterli bir ürün desenine sahip görünmektedir.

Söke: Söke ürün deseni açısından zengin görünmesine rağmen patates üretim şansı olan tarım alanlarının araştırılması ve olabilirliği incelenmelidir.

Sultanhisar:Ürün deseni uygundur.

Yenipazar: Ürün deseni uygundur.

Genel olarak baktığımızda Buharkent Söke çizgisinde soya ve ayçiçeği üretiminde ve desteklemesinde bu ürünlerin sadece Söke’de destekleme kapsamına alınması eksikliktir. Bu ürünler ova ilçelerinde düşünülmelidir. Zira Aydın çiftçisi nereden kazanacağının arayışı içindedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.