Takip Et

TÜRK TARIMININ GÜNCEL SORUNLARI-2

Geçtiğimiz hafta 500’den fazla Ziraat Odası Türk tarımının biriken ve güngeçtikçe çözümü zorlaşan sorunlarını politikacılara ve büroratlara iletmek için Ankara’daydı.

Çarşamba Günü (Bugün)TV DEN’de tarım programımız “TARIMDA GÜNDEM” de saat 19.30’dan itibaren bu konuyu ele alacağız. Kimlerle mi?

İzmir Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Muğla Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı adına Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Sayın Muhsin Gümüş, Aydın Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile…

Konuyu canlı yayında ele almadan önce Aydın Ziraat Odalarının “Tarımın Güncel Sorunları” başlığı altında Ankara’ya taşıdığı konuları özetler halinde ele alalım

“5-) 4081 Sayılı Çiftçi Malları Koruma Kanunu Günün Şartlarına ve İsteğe Bağlı Olarak Uygulanmalıdır. Üreticinin Maliyet Unsurlarından olan Koruma Ücreti ciddi rakamlara ulaşmakta ve üretici korunmayan ürünü için fuzuli ücret ödediğini söylemektedir. Bölgemizde, özellikle dağlık kesimlerde ürünü bulunan üretici malını kendisinin koruduğunu, mahallelerinde hiçbir koruma bekçisi görmediklerini belirtmektedirler. İlimizin dağlık kesimlerinde genellikle zeytin, incir, kestane, ceviz, kiraz bulunmakta ve köylüler kendi malını kendisi korumaktadır. Keza, hayvancılıkla iştigal eden ve büyük otlaklara sahip üreticilerimiz hayvanlarını otlaklara bırakmakta ve 5-6 ay hayvanları burada kalmaktadır. Üretici zorunlu olarak hayvanlarını gece gündüz koruyup, kollamaktadır.

Bir mahallenin tamamının ÇMK kapsamında kalması ya da çıkması şeklinde bir düzenleme yapılmalıdır. Bunun doğrulanması adına, o mahallede çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısının salt çoğunluğunun imzalı başvurusuyla ÇMK’dan mahalle olarak çıkmalarının sağlanması,

1941 yılında yürürlüğe konulan Çiftçi Malları Koruma Kanunu’nun revize edilerek Belediyelere devredilmesi ve bekçilerin Kırsal Zabıta gibi değerlendirilmesi.

6-) 2019 Ürünü Pamuk Primlerinin Bir An Önce Verilmesi; Artan girdi maliyetleri nedeniyle 2019 yılı beklentilerinden de sonuç alamayan ve borçlarını kapatamayan üreticimizin, bankalardan çektikleri işletme kredilerinin büyük bir kısmının Ocak ayında kapatılacak olması dolayısıyla pamuk primlerinin bir an önce ödenmesi ve ellerinin rahatlatılması. “ 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.