Takip Et

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN SGK PİRİM ÇIKMAZI

Dünkü yazımızın girişinde Türk çiftçisinin SGK primlerini ödeyemez haline geldiğini TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın tespitlerine göre bu rakamın çiftçileri tarımdan uzaklaştırdığını ve sigorta primi ödeyen çiftçi sayısının 520 bin rakamına gerilediğini, son 2 yılda toplam 172 bin 747 çiftçinin prim ödeyemeyecek güçte olduğunu muafiyet belgesi ile ispatlayarak tarım Bağ-Kur ödemekten vazgeçtiğini belirtti.

2021 yılı için brüt asgari ücret yüzde 39,87 artarken çiftçilerin tarım Bağ-Kur primlerinin de yüzde 44,87 artarak 1151 liradan 1668 liraya çıktı.

Sayın Bayraktar’ın düşüncesi,” Borcu bulunmayan çiftçilere verilen 5 puanlık Hazine desteği göz önünde bulundurulsa bile çiftçilerimizin ödeyeceği tarım Bağ-Kur primi aylık 985 liradan 1426 liraya yükseldi. Çiftçilerimiz işçi ve memurla aynı statüde değildir. İşvereni olmadığı için belirlenen primin tamamını kendisi ödemek zorundadır. Çiftçinin 2022 yılında tarım Bağ-Kur primini ödemesi bir hayli zorlaştı. Ancak çiftçilerimizin bu rakamları ödemesine imkan yoktur. Eğer müdahale edilmezse 2022 yılı prim oranlarındaki artış nedeniyle tarımda kayıt dışılık artacak, çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır." doğrultusundadır.

Ülkemiz Tarımsal istihdamında SGK’ya kayıtlı olmayanların sayısı çok yüksektir.

2018 yılı verilerine göre tarımsal istihdamın %83’ü SGK’ya kayıtlı değildir.

“Türkiye’deki tarım işletmelerinin yaklaşık %83,45’inin küçük aile işletmelerinden oluşması ve tarım sektöründe çalışanların %89’unun kendi hesabına ve ücretsiz aile iş gücü olarak istihdam edilmesinden dolayı sigorta primlerini ödeme konusunda problemler yaşamaktadırlar. Bu nedenle SGK’ya kayıtlı çalışan sayısı oldukça düşüktür. “

“Sosyal korunmanın tarım sektöründe göz ardı edilmesi sektöre yönelik istihdam taleplerinin de azalmasına neden olmaktadır. Ücretsiz aile işçilerinin mevcut durumu incelendiğinde ise tarım sektöründe bu statüde istihdam edilen kişilerin sayıca fazla oldukları görülmektedir. Bu kişiler kayıt dışı olmasa dahi doğrudan istihdam yaratan bir değeri de temsil etmemektedir. Tarımda ücretsiz aile işçisi olarak istihdam edilen kişiler ise genellikle kadınlardır. Tarımsal istihdam piyasasının sahip olduğu özellikler itibarıyla insanlar emekli olamamak, sosyal güvenceden yoksun kalmak, emeğe ve çalışma süresine yasal olarak karşılık bulamamak gibi nedenlerle tarım sektöründe istihdam edilmeyi tercih etmemektedir. Bu tercihten dolayı tarımsal istihdama konu olan nüfusun yaş ortalaması zamanla artmakta ve genç kuşak çalışma alanı olarak tarımı tercih etmemektedirler.”

Sayın Bayraktar çözüm olarak;

" * Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılı dönemin dikkate alınarak, muafiyette geçen sürelerin borçlandırılması imkanı sağlanmalıdır.

• Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi için gençlerimizi ve kadın çiftçilerimizi tarımda tutmak için teşvik edici önlemler alınmalıdır.

• Ayrıca kadınların sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğum nedeniyle hizmet borçlanması yapılmalıdır.

• Devletimiz çiftçilerimizin sosyal güvenlik hakkını devlet eliyle verebilecek güçtedir.

• Ülkemizi besleyen çiftçilerimizi sosyal güvenlikten yoksun bırakmayacağına gönülden inanıyoruz." 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.