Takip Et

ADNAN AYDIN SEZGİN VE AYDIN’IN KESTANE SORUNLARI

28.12.1028 tarihinde İYİ PARTİ Aydın Milletvekili Adnan Aydın Sezgin tarafından cevaplandırılmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdeimirli’ye cevaplandırılması isteği ile “Aydın Kestanesi” ile ilgili bir soru önergesi verilmiştir.

Önergede öne çıkan sorunlar:

• Ülkemizde yeterli kestane üretimi yapılırken niçin athlat yoluna gidilerek üreticiye fiyatların düşmesi yolu ile zarar verişmektedir?

• Son üç yılda ithal edilen kestane miktarı ülkeler bazında ve toplamda ne kadardır?

• Kestanenin uzun süre saklanması için niçin soğuk hava depoları kurulmasına ilişkin çalışmalar yapılmamaktadır?

• Aydı’da kestane işleme tesislerine niçin destek verilmemektedir? Bu konuda herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?

• Kestane dal kanserinin önlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

• Kestane ihracatına dayalı gelir getirici tedbirler alınmakta mıdır?

• Kestanenin yurt dışı tanıtımı ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

Bundan birkaç ay önce TV DEN ekranlarında ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Sayın Prof.Dr. Engin Ertan ile kstane konusunu gündeme getirmiş konuyu enine boyuna tartışmıştık.Sayın Sezgin’ de üç aşağı beş yukarı aynı konuları ciddiyet ve hassasiyetle soru şeklinde Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pekdemirli tarafından cevaplandırılnası için TBMM gündemine taşıdı.

Ne yazık ki konu Sayın Pekdemirli’ye pek ulaşmışa benzemiyor.Nereden mi anladım?Kestane gibi Aydın için önem arz eden bir konuya cevap veren bakanlık bürokratının ciddiyet içermeyen cevabından.

Soruların pek çoğuna cevap verilmemiştir.Ya verilecek cevabı olmadığından,ya cevap kamuoyunu tatmin etmeyeceğinden ya da sorular ciddiye alınmadığından.

Son zamanlarda pek çok bakanlık üst düzey bürokratı, muhalefetin yapıcı ve ciddi içerikli milli ekonomi ve diğer sorunlarla ilgili samimi yaklaşımlarına aynen Sayın Sezgin’in sorularına cevapta olduğu gibi gayri ciddi bir yaklaşım göstermektedirler.

Sanılmasın ki bı-u yaklaşım halkın ve sivil toplumun gözünden kaçmaktadır. Sanılmasın ki bu tutu hoş karşılanmaktadır.AK Parti seçmemince dahi.

Gelelim cevaba:”İşgüzar” bürokratımız12 kısa paragrafı içeren bir cevap hazırlamış.

Cevapların önemli bir bölümü Orman genel müdürlüğü’nün takidre şâyan “Kestane eylem planı ve kestane orman alanlarının rehebilitesi” ne ayrılmış.Burada Orman Genel Müdürlüğü’nün kutlamadan geçmeyeceğim.

Sayın Bakanlık bürokratı İPARD projelerinden bahsetmektedir.Lütfen İPARD projesi desteği kaznımı için girişimcinin önüne çıkarılan bürokratik engelleri şöyle bir incelesin.

Aydın’da maalesef Kestane Dal Kanseri ile ilgili mücadele yetersizdir.Mevzuatta “yasak olarak”yer almasına rağmen iller arasında hala kestane aşı ve kalemi taşınmaktadır.

Sayın Sezgin’in sorduğu,Kestane ithalatı,ihracat desteği,yurt dışı tanıtım,Aydın’da kestane işleme tesisleri desteklemesi,gibi konuların cevapları verilmemiştir.

Bu çabasından dolayı Sayın Sezgin’i kutlarım.

Aydın için tarıma eğilen bir milletvekilinin daha varlığı bizleri mutlu kılmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.