Takip Et

DÜNYA VE TÜRKİYE’DE KURU ÜZÜM ÜRETİMİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü verilerine göre dünya çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi 1.milyon-1.milyon 200 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Son sekiz yıl ortalamasına göre dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretimi Çin, Hindistan ve Özbekistan verileri de eklendiğinde 1 milyon tonun üzerindedir.

“2012/2013 sezonu verilerine göre, dünya üretiminin % 27,45'ini Türkiye gerçekleştirmiştir. Ülkemizi önemli üretici ülke olarak ABD (% 21,99), Çin (% 13,29), İran (% 11,96) ve Hindistan (% 11,07) izlemektedir. “

“2013/2014 sezonu ise üretimde düşüşler yaşanmıştır. 2014/2015 sezonunda ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ilk sırada yer almakta olup, 2015/2016 yılında üretimde azalma gerçekleşmiştir.”

“ 2016/2017 sezonunda ise Ülkemiz % 26,6 ile dünya üretiminde ilk sırada yer almış olup, 2017/2018 sezonunda da %27,6 ile Ülkemiz ilk sıradaki yerini korumuştur. “

“Türkiye, ABD, Yunanistan, İran, Afganistan gibi kuzey yarım küre üretici ülkelerinin hasat dönemi Ağustos ve Eylül aylarıdır. Avustralya ve Güney Afrika gibi güney yarım küre ülkelerinin hasat dönemi ise Mart ayından itibaren başlamaktadır.”

“Ülkemiz, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde uzun yıllardır ABD ile birlikte ilk iki sırayı paylaşmaktadır. Türkiye'de özellikle çekirdeksiz üzümden elde edilen kuru üzümler dünya çapında ünlüdür. Bu nedenle Ege Bölgesi'ndeki bağlarda, değerli ihraç ürünü olan ve dış piyasalarda aranan çekirdeksiz kuru üzüm elde edilmesine yönelik olarak üretim yapılmaktadır.”

“Pamuk gibi alternatif ürünlere nispeten çekirdeksiz kuru üzümde yüksek fiyat politikasının uygulanması üretimde ciddi artışlara neden olmuştur. Üretimdeki artış, önemli ölçüde bağ sahalarının genişlemesiyle oluşmuştur.”

“Bağ alanlarının genişlemesinin yanı sıra verimde de önemli artışlar olmuştur. Söz konusu karşılaştırılan dönemlerde üretimde 2002 yılından bu yana dönemler itibariyle artış ve azalışlar meydana gelmiştir. En son 2014/2015 sezonunda üretim en yüksek 328 bin ton'a ulaşmıştır.”

“Çekirdeksiz kuru üzümde üretici ülkelerin iç tüketimleri 100-400 bin ton civarında seyretmektedir. Uluslararası ticarete konu olan 500–600 bin ton’a, iç tüketimlerinin eklenmesiyle toplam dünya çekirdeksiz kuru üzüm tüketimi 650–1000 bin ton seviyelerinde gerçekleşmektedir.”

Ne yazık ki ülkemiz pek çok değerli gıdada olduğu gibi çekirdeksiz kuru üzüm tüketiminde de oldukça gerilerdedir. Ülkemiz insanının çekirdeksiz kuru üzüm iç tüketim miktarı ise 35–50 bin ton seviyesindedir. 2017/2018 sezonu iç tüketim miktarının 40 bin ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Bu da kişi başına tüketiminin yaklaşık olarak 480 grama karşılık geldiğinin ifadesidir.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.