Takip Et

ORGANİK TARIMIN TÜRK ÇİFTÇİSİ İÇİN KAZANIMLARI

Tarımda her yeni teknik ve uygulamanın hedefi daha sağlıklı gıda üretimi yanında üreticinin zarar etmeden kazanmasıdır.

Üretici de-her ne kadar günümüzde yararını somut olarak göremediyse de- konvensiyonel tarımdan organik tarıma geçtiğinde neler kazanacağını da bilmelidir.

Çiftçimiz organik tarıma geçince neler kazanacaktır?Konuya işletmeci Zahide Kurt’un gözüyle yaklaşalım:

ƒ Organik tarım doğaya ve insan sağlığına uyumlu bir tarım şeklidir. ƒ

Fiyatı hızla artan kimyasal gübre, pestisit ve enerji girdilerinden tasarruf edilmektedir. ƒ

Organik üretim ile mevcut tarım ürünleri için ilave bir kapasite yaratılmaktadır. ƒ

Organik ürünlerin satış fiyatları diğer ürünlerden en az %10-20 daha fazladır. Böylece hem üretici hem de satıcı gelirleri artmaktadır. ƒ

Organik tarımda işgücü ihtiyacı yüksektir. Modern ve yoğun tarımdaki yüksek makineleşme düzeyi ile zıt bir durum oluşturmaktadır.

Bu da yeni istihdam alanları yaratmaktadır. ƒ

Organik ürünlerin satışa sunulmasıyla daha önce ulaşılamayan tüketici kitlesine de ulaşma şansı ortaya çıkmaktadır.

ƒ Organik tarımda uygulanan sözleşmeli tarımda, üreticinin tüm ürünlerinin alınması garanti edilmektedir. Bu da üreticinin kaygılarını ortadan kaldırmaktadır.

Organik tarımın avantajları yanında dezavantajları da bulunmakta ve şöyle sıralanamaktadır.: ƒ Organik tarımda geçiş döneminde mahsul alınamamaktadır. Bu da üretici ve/veya satıcı firmalara maddi olarak yansımaktadır. ƒ

Organik tarım uygulanmaya başladığı ilk yıllarda verim kayıpları ortaya çıkarmaktadır ve bu maliyetleri üretici ve/veya satıcı üstlenmektedir. ƒ

Organik tarım ile ilgili tüketicilerin yeterli bilgiye sahip olmamaları yüzünden, organik ürünlerin kabul edilebilir olması ve aranan mallar sınıfında olması zaman almaktadır.

ƒ Organik tarım metoduyla bitkisel üretim, ana yollara 1 km. mesafedeki tarım arazilerinde ve ağır sanayi tesisleri, maden işletmelerine ve kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlara 3 km. mesafedeki tarım arazilerinde yapılamaz. Bu da işletmelere birtakım zorluklar çıkarmaktadır.

Yukarıdaki kazanımları ve kayıpları kıyasladığımızda her ne kadar kazanımlar fazla ve toplumcu bir anlayış ürünü olsa da,Türk çiftçisinin içinde bulunduğu iktisadi şartlar organik tarıma geçişte engel teşkil etmektedir,geciktirmektedir,verimi ve ihracat gelirini olumsuz etkilemektedir.

Çözüm ise Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Danışmanlık ve Organik Tarım-İyi Tarım uygulamalarına daha fazla destek sağlanması, önündeki bürokratik engelleri kaldırmasıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.