Takip Et

2021 YILINDA AYDIN’DA KURU İNCİRE BAKIŞ

Dünya incir üretiminde ve ihracatında birinci sırada yer alan Türkiye, 2020 yılında 21 bin tonluk yaş incir ihracatının %53,6’sını Almanya, Rusya Federasyonu ve Hollanda’nın yer aldığı üç ülkeye yapmıştır. Kuru incirde ise yaklaşık 56 bin ton ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ihracatın %14,7’si Fransa’ya, %13,8’i Almanya’ya, %10,4’ü Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılmıştır. 2020 yılında yaş ve kuru incir ihracatından 278 milyon dolar gelir elde edilmiştir.

2020 yılında ise TARİŞ incir fiyatları (51-55 kalibre) 27 TL olarak gerçekleşmiştir.

2021 yılında Türkiye İncir üretiminin merkezi olan Aydın ili de kuraklıktan etkilenen iller arasında yer almış,yüksek hava sıcaklıkları incirde rekolte ve kaliteyi etkilemiştir.

Sarılop kurutmalık incir plantasyonlarının, yaklaşık % 3,8’i taban, % 10,2’si kır-taban ve % 86’sı ise eğimli dağlık alanda yer almaktadır. Kuru incir tarımı yapılan alanlardaki incirin kaderi büyük ölçüde iklim şartlarına bağlı olmaktadır.

Aydın’da ana ürün olan “sarılop” incir ovada ve yamaç arazilerde sulama imkânları gözetilerek kuru ve sulu biçimlerde yetiştirilmektedir. Sulu incir tarımı daha çok taze sarı lop incirin pazarlandığı Buharkent çevresinde yoğunlaşmaktadır ki ovada yer alan bu incir alanları yaş ve kış sulamaları toplamı olarak toprak ve hava nemi de dikkate alınarak 3-5 defa “tava” sistemi ile sulanmaktadır.Kuraklığın aşırılığı karşısında Aydın ilinde incir ağaçları kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış,aşırı kurak bölge ve topraklarda yaklaşık 500 bin incir ağacı kurumuştur.

2021 yılı ise yağışlar açısından 2007 yılı ile çok yönüyle benzeşmektedir. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sınırları dahilindeki barajlarda %30’a varan su eksikliği, tarımsal sulamada kısıtlama tedbirlerinin alınmasına yol açmış, bu tedbirlerden incir tarımı da etkilenmiştir.

İncirin yıllık yağış isteği 625 mm'dir. Kuraklığın yoğun geçtiği bölgelerde Yağışın yetersiz olduğu yıllarda yaz aylarının başında toprak tavını yitirmekte, ürün olum devresi olan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki kuraklık nedeniyle yaprak dökümler olmakta; bunun sonucu olarak da meyveler küçük, az etli ve balsız yapılarda meydana gelebilmektedir.

2021 yılı Aydın tarımı ve incir coğrafyası için özel bir önem arz etmektedir. Geçtiğimiz 2021 Haziran ayı sonrasında ısı ve nispi nemi ele aldığımızda hiç de iç açıcı olan bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu görmekteyiz.

Aydın ilinde MGM veri ve tahminlerine göre Hava sıcaklığının, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyretmiştir.1940-2021 yılları aralığında 2001 yılı Aydın için en sıcak yıl olmuş, ortalama sıcaklık 20 C -.santigrat olarak gerçekleşmiştir.

Temmuz ayında hiç yağış olmaması, Ağustos ayında incir sahalarında mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyretmesi incirde kalite riskini bir miktar artırmıştır.Nispi nem oranının düşüklüğü incir kalitesi üzerinde olumlu etki yapmıştır.22-40 arasında bir nispi nem de kaliteye olumlu katkı yapmıştır.Arada kısa süreli bölgesel yağışlar incir kalitesi üzerinde yoğun etki yapmamıştır.

İncirin yağışını alamaması, poyraz rüzgârlarının varlığı taze ve kuru incirde etkili olmuştur. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.