Takip Et

EGE TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATINDA SON DURUM-1

Bir ülkenin cari bütçesinin en önemli ayağı ihracatıdır. Ülkemiz için de öyle.

Yakın yılların ihracat rakamlarını ele aldığımızda, karşımıza şu tablo çıkmaktadır: Ege tarım ürünleri ihracatını ele almadan önce Türkiye’nin tarım ürünleri ihracat tablosunu ele alalım.

Bu konuda, alanın istatistikî sonuçlarını en sağlıklı biçimde ortaya koyan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in verlerine dayanarak tespitlerimizi yapalım.

Türkiye'nin aralık ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artarak 12 milyar 817 milyon dolara ulaştı. 2016 yılı ihracatı ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 0,8 gerileyerek 142 milyar 610 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aralık ayında yüzde 4,7 artış gösteren ihracatın lokomotif ilk üç sektörü otomotiv, hazır giyim-konfeksiyon ve kimyevi maddeler oldu.

 

Türkiyenin ihracat kalemlerinde son iki yılda sıralama değişmemiş. Ancak ihracat yapılan ülkeler sıralaması farklılaşmış.

“Ülke gruplarına göre ihracatta aralık ayında ilk sırada yüzde 45,5 pay ve 5 milyar 619 milyon dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırada yüzde 21,1 pay ve 2 milyar 599 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri yer aldı. Bunları yüzde 8,5 pay ile Afrika ve yüzde 6,6 pay ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri izledi..”

“Aralık ayında en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 3,7, Irak'a yüzde 59, İtalya'ya yüzde 12, ABD'ye yüzde 8,7 artarken, İngiltere'ye yüzde 2,8 geriledi. Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracat yüzde 77, Irak'a yüzde 59, Bulgaristan'a yüzde 44 artış gösterdi. Bunların yanında Rusya'ya ihracatta yüzde 13 ile bu yılın en düşük kaybı yaşadı.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:’ye göre “Geçen yıl parite, emtia-petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya, Irak, Suriye, Libya'daki sorunlar nedeniyle toplamda 8,7 milyar dolar kayıp yaşadık. Bunlar olmasaydı ihracat yüzde 5 artışla 150,8 milyar dolar olacaktı.

Büyükekşi, başarı, ihracat sıralamasında yüzde olarak aldığımız oranı göstermektedir:”Ancak gururla söyleyebiliriz ki geçen yıl dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0,89'a çıkararak rekor kırdık. AB'nin ithalatından alınan pay da yüzde 1,28'e ulaşarak yine rekor kırdı.”

Bu arada TİM,2017 yılı ihracat hedeflerini de belirlemiş durumda:

2017'yi atılım yılı ilan ettik. Yıl sonunda ihracatın 155 milyar dolara yükseleceğini öngörüyoruz. Bakanımızın öncülüğünde OVP hedefimiz olan 153,3 milyar doları geride bırakacağız. Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması, petrol ihracatçısı ülkelerin toparlanacak olması ve reform paketleri gibi gelişmelerle ihracatımız artışa geçecek. Rusya ile yaşanan ihracat kayıpları azalarak ortadan kalkacak.”

İhracat kalemlerini ayrı ayrı ele aldığımızda tarım ürünleri ihracatında önemli düşüşlerin olduğunu görmekteyiz.

Bunun nedeni, ihracat yaptığımız ülkeler ve ülke toplulukları ile ilgili gelişen dış olaylarda yatmaktadır. Aramızın bozulduğu her ülke bizimle yaptığı ticareti gözden geçirerek tarım ürünlerimiz başta olma üzere ,ihracat kalemlerimize kısıtlama ve gümrük engelleri çıkarmaktadır.

Çözüm yolu ise akıllı bir dış politika.

Dış politikalardaki gerginlik ve çekişmelerin zararını da Türk çiftçisi çekmekte. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.