Takip Et

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA GÜVENCESİ

Okurlarımız hatırlayacaktır;2020 yılının kurak geçmesi özellikle tahıl üretiminde yetersiz bir dönemin yaşanmasına neden oldu.Bunun yanında kuraklık ve yağış eksikliği 2021 ve 2022 yıllarında da devam etti.

 

Yağışların yetersizliği sulu tarımda sorunlara yol açtı.Pek çok meyve,sebze ve bakliyat çeşidinde rekolte azlığı ve kalitesizlik baş gösterdi.

 

İçinden geçtiğimiz 40-50 yıllık dönem kurak bir dönem olacaktır.Bu dönemde tarımsal sulama sularının tasarruflu,teknolojiye uygun sulama sistemleri dahilinde sarf edilmesi gerekmektedir.Bunun yanında daha fazla tedbire ihtiyaç duyulacaktır.

 

“Öncelikle iklim değişikliğinin toprak, su, bitkisel ve hayvansal ürün verimleri üzerinde etkilerinin havza, bölge ve ülke bazında en aza indirilmesi şarttır.

 

İklim değişikliğinin toprak, su, bitkisel ve hayvansal ürün verimleri üzerindeki etkisinin havza, bölge ve ülke bazında tespit edilmesi.

 

Kuraklık ve yağış rejimlerini izleme sistemlerinin yaygınlaştırılması.

 

Meteorolojik veriler konusunda erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve özellikle tarım sektörü mensuplarına zamanında duyurulması.

 

İklim değişikliğine uyum sağlayacak tür ve çeşitlerin uygun bölgeler dikkate alınarak geliştirilmesi.

 

Ekonomik, sosyal ve çevresel etki analizi çalışmalarının ülke, bölge ve havza bazında,yakın su kaynaklarının rezervine göre yapılması.

 

Risk açısından yüksek bölgeler ve grupların belirlenmesi, kuraklık riskini azaltıcı eylem planları oluşturulması.

 

Kuraklık ve yağış eksikliğinden dolayı hayvan ve bitki hastalıklarında ortaya çıkabilecek yeni hastalık etkenlerine karşı eylem planları hazırlanması.

 

İklim değişiklikleri nedeniyle tehdit altında olan başta endemik olmak üzere bitki ve hayvan türlerinin korunması için eylem planları hazırlanması.”

 

Tarım havzaları programlarının ve desteklenecek ürünlerin seçiminde yağış rejimleri ve kuraklık özellikleri dikkate alınarak ürün desenleri oluşturulmalıdır.

 

Hayvansal üretim amaçlı hayvancılık havza projeleri hazırlanmalıdır.

 

Balık,bal arısı başta olmak üzere tatlı su,denizler ve orman ve çiçek mevcudumuzun derin analizleri yaparak bal ve balık üretimimiz yeniden lanlanmalıdır.

 

Denizlerdeki iklim değişikliği sürekli izlenmeli ,ısınma dolayısıyla işgalci türlerle mücadele metotları geliştirilerek ekonomik çeşitler korunmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.