Takip Et

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-2

Dünkü yazımızda Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü mercek altına alarak çalışmalarını değerlendirmeye başladık. Bahsettiğimiz yazıda İl Müdürlüğümüzün görev, sorumluluk, yetki ve çalışma şartlarının daha iyi anlaşılması için Aydın tarımının bazı özelliklerini öne çıkarmaya çalıştık.

Tarım ülkemiz insanının ekmek yediği en önemli sektör. Bu ekmeğin sürekli yenmesi, dışa muhtaç olmamak için bazı önceliklerin önemsenmesi ve belirli planlar dâhilinde gelişiminin sağlanması gerekmektedir. Bu planlamalarda eğitim, mekanizasyon, zirai mücadele, verimlilik, pazarlama, üretici örgütlenmesi ve devlet eliyle desteklenmesi, ürün planlaması, ihracat, iç pazarda arz-talep dengesinin sağlanması, markalaşma, coğrafi işaret, tarım topraklarının korunması, gıda denetimi, tarımsal kalkınma kooperatifleri, ürün istatistikleri, tarım ve ilgili tüm diğer mevzuatın uygulanması ve sayarken aklımıza gelmeyen pek çok konu Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün görev alanına girmekte.

Bu kadar geniş bir alanda görev yapmaya çalışan Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de diğer devlet daireleri gibi mutlaka eleştirilecek pek çok tarafı vardır. Ancak değerlendirmede önce iyi niyetle görevin yapılıp yapılmadığına, teşkilat organizasyonunun belirlenenin somut hedeflere tam ve zamanında ulaşıp ulaşmadığına, kısacası sevapların günahlardan ağır basıp basmadığına dikkat etmek, ona göre adaletli bir değerlendirmede bulunmak gerekir.

Bu kıstaslardan en önemlisi de herhangi bir devlet dairesinde olduğu gibi vatandaşın sorunlarına çalışanların çözüm bulma istek ve becerileridir. Bu istek ve heyecanı Tarım Teşkilatı’nda üst seviyede görmekteyiz. Bu da son derece memnuniyet verici bir durum.

Aydın ilimiz 81 il içinde yüz ölçüm olarak en gerilerde yer alan iller arasında bulunmakta. Yüz ölçüm ve tarımdan aldığımız pay kıyaslandığında tarımdan aldığım pay ( yüzde 2,28) daha ağır basmaktadır ki bu yüzde Aydın’ı tarımsal getiri bakımından ülke 13. Yapmakta ve bu da Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün başarısıdır.

Aydın’ın en önemli iki ürünü olan incir ve zeytine verilen önem de ayrıca takdire şayandır. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hizmet binasında iki toplantı salonuna bu iki ürünün adının verilmesi de hoş bir taltif ve nezakettir.

Son yıllarda Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün incirin sağlıklı olarak ihracı ve iç piyasada sofralara doğal haliyle ulaşması için gösterdiği çabayı, incir depo ve işletmelerinde uyguladıkları sıkı ve ciddi denetimi takdir etmemek mümkün değil.

Hayvan sağlığı bakımından Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmaları da oldukça iyi. Ancak tüm ülkenin sorunu olan şap hastalığı ile başa çıkamamak yadırgatıcı bir durum.

Aydın’da sığır sütü miktarının 500 bin tona dayanmasında Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün payı mutlaka son derece yüksektir.

Ülkemizde arz-talep dengesinin en fazla hissedildiği sektör yumurta üretimidir. Aydın gibi bir tarım ilinin 650 bin yumurtacı tavuğa sahip olması düşündürücüdür. Bunu da bu sektördeki sık sık yaşanan krizlere ve bu sektörün yatırım ve üretim alanlarında teşvik alamayışına bağlamak gerekir. Bizler hala günlük 1 milyon 300 bin yumurta üreten Buharkent’i özlemekteyiz.

Su ürünlerinde ise Turizm-kıyı /iç sular /dalyanlar çekişmesi sonucu yeterince gelişememektedir. Bu alanda yapılan denetlemelerde yerinde ve her iki sektörü de üzmemek üzerine kuruludur.

Yarın devam edeceğiz… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.