Takip Et

14 MAYIS ÇİFTÇİ BAYRAMININ ARDINDAN-4

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ''14 Mayıs Çiftçi Bayramı” nda, Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlediği mitingde, Türk çiftçisinin görüşlerini Genel Başkan Şemsi Bayraktar dile getirdi. Türk çiftçisinin varlığının önemini ve yaptığı fedakârlıkları şu cümlelerle vurguladı: “Kıymetimiz sofralarda bir şey eksik olunca mı anlaşılacak? Bölgemizdeki ülkelerin başına gelen felaketler bizim insanımızın başına gelse, bizi kabul edecek başka bir ülke, bizim gidecek başka bir vatanımız yok. Böyle ülke, böyle bir toprak yok. Bizim bu ülkeden başka gidecek ne vatanımız ne de toprağımız var.

 

Bu bakımdan şehit kanlarıyla sulanmış olan bu topraklar ve bu topraklarda üretim yaparak ülke nüfusunu, bu ülkeye sığınanları, nüfusunu doyuran çiftçilerimizin kıymetini bilmeliyiz. Bu topraklarda yaşayan herkes bunu bilmek zorundadır.

Allah bu ülkeyi açlıkla imtihan etmesin. Yine söylüyorum çiftçimizin kıymetini bilelim.

 

Genel Başkan Şemsi Bayraktar, kamuoyunda, Türk çiftçisinin hakkının yeterince verilmediğinden şikayetçi olarak; “Sanayici üretiyor da biz de üretmiyor muyuz? Biz reel sektörün temeliyiz. Bunu, bu ülkede hala bilmeyen, idrak edemeyenler var.

 

Sanayici, korunaklı fabrikalarında ve kapalı alanlarda üretimlerini yaparken, biz üretimimizi nasıl yapıyoruz? Biz nasıl üretiyoruz? Doğal afetlerle mücadele ederek! Bazen sel, bazen kuraklık, bazen don, bazen hortum tarım alanlarımıza, hayvancılık tesislerimize, ürünlerimize büyük zararlar veriyor.

 

Sanayici gibi planlı üretim de yapamıyoruz. Domatesten elmaya, biberden patatese birçok ürün zaman zaman elimizde kalıyor. Sanayici bizim gibi, aracılarla da uğraşmıyor. Kendi bayilerine, kendi mallarını sattırıyor.

 

Bizde durum ne?

Aracılar, biz üreticilerden daha fazla para kazanıyor. Benim 1 liraya sattığımı, tüketici 5-6 liraya alıyor. İşte bu ay açıkladık. Tarladan markete nisan ayının fiyat şampiyonu kuru soğandı. Üreticiden markete kuru soğanda 7 kat, elmanın 5 kat, kuru kayısı, lahana, patlıcan ve maydanozun 4 kat fazlasına satıldığını gördük.

 

Herkes bilsin ki, biz üretiriz, dünyayla yarışırız, yeter ki önümüzdeki engeller kalksın.

Yeter ki emeğimizin karşılığını alalım. Yeter ki bizim 1 liraya ürettiğimizi, tüketicimiz 5-6 liraya satın almasın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.