Takip Et

SUSAM ÖŞRÜ VERGİSİ UYGULAMALARINDAN

Susam eskiden beri çerez şeklinde tüketilebildiği gibi yağı da kısıtlı ve yerel olarak yemeklik yağ olarak sofralara girmiştir. Susamın gerçek ve geniş anlamda kullanım alanı helvacılık, unlu mamuller ve pastacılık olmuştur.

Susam, aylık sıcaklık ortalaması 20 C derece santigrat ısı,12-15 derece toprak sıcaklığı isteyen bir bitkidir ki Kınık tarım arazileri bu bakımdan susam yetiştiriciliği için idealdir.

İncelediğimiz Antalya İli Kaş İlçesi Kınık Köyünün deniz seviyesine yakın yükseltideki bir ovada yer alması susam tarımı için uygun tarım topraklarının bulunması, bu ürünün tarımını çok eski çağlara dayandırmaktadır.

1844/1845 yıllarında Kınık’da, Kınık Temettüat Defteri’nde yer alan 19 haneden 8’i susam tarımı yapmaktadır. Susam tarımı yapılan arazilerin toplamı 38 dönüm olup bugünkü arazi ölçüleri birimi olarak karşılığı yaklaşık olarak 103 dekardır.

H.1260/ M 1844 yılında susam ekimini ele aldığımızda, hane başına düşen ekim alanı 4,75 dönümdür. Bu da günümüz karşılığı olarak yaklaşık 13 dekardır. Kınık’da en yüksek susam ekimini 12 dönüm ile Hane 4’de kayıtlı Sarı Ali oğlu Mehmed yapmaktadır.

1844 yılında susam hâsılatı incelendiğinde yuvarlak rakamlarla 100 ve 100’ün katları olarak belirlenmiştir. Bu da bize hâsılat hesaplamalarının üstün körü yapıldığını göstermektedir.

Kınık’da susam tarlaları geniş alanlar kaplamamasına rağmen Anadolu genelinde iklim istekleri dolayısıyla az miktarda tarımı yapıldığı İçin değerli bir üründü ve bu yüzden getirisi yüksekti.

1844 yılı Kınık susam hâsılatı 2000 Guruş olup hane başına düşen ortalama hâsılat 250 Guruş, öşür vergisi ise yaklaşık 25 Guruştur.1845 yılında toplam susam hâsılatında 350 Guruşluk bir artış belirlenmiş, hane başına düşen ortalama hâsılat yaklaşık 293 Guruşa yükselmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.