Takip Et

Cumhuriyet Hükümetlerinin Tarıma Yaklaşımı-58

I. Demirel Hükümeti 27 Mayıs 1965 tarihinde kurulması ile tarıma bakışta köklü bir değişiklik göze çarpmaktaydı. Bunda en büyük pay ve dayanak noktası Cumhuriyet hükümetlerinin topal aksak da olsa 1945'ten itibaren dünyadaki tarımsal gelişmelerin hızlanması ve Türk yetkililerce izlenmesi, bu konuda Türk bürokrasisinde eksik ve yanlışlara dolu da olsa bir bili birikiminin ortaya çıkmasıdır.

Bu bilgi birikimi en fazla bir biçimde Demirel hükümetlerince değerlendirilmekteydi.

I. Demirel Hükümeti'nin programında bu bilgi birikiminin ve çiftçiden yana samimi tavır almanın ve çözüm üretme çaba ve aşkının izleri görülmekteydi:

* Geleneksel ihraç kalemlerinin anı sıra dünya piyasalarında rağbet görebilecek olan yeni tarım ürünlerinin üretim ve ihracatını gerekli görmekteyiz.

* Tarımsal yayım ve araştırma teşkilatı çiftçinin ihtiyaçlarına daha iyi cevap everecek şekilde düzenlenecek ve güçlendirilecektir.

* Tarım alet ve makinelerinin üretiminde milli şirketler teşvik edilecektir.

* Bölgelere ve ekolojik şartlara uygun tohumluk, gübre yüksek özellikli damızlık zirai mücadele ilaçları ve malzemelerle donatılması sağlanacaktır.

* Hayvancılık politikamızın temelini hastalıklarla mücadele, ıslah ve uygun besleme, birim veriminin yükseltilmesi, kayıpların önlenmesi, iyi ve kaliteli hayvan ürünlerinin elde edilmesi, hayvansal maddelerin yurt içinden karşılanması gelmektedir.

* Devlet ve özel sektöre ait hayvancılık kuruluşları, ihtiyacı karşılayacak şekilde geliştirilecektir.

* Yem sanayisinin geliştirilmesi zorunludur.

* Üretimin artırılması için tarımsal sanayi geliştirilecektir.

* SEK eliyle halkımızın sağlıklı beslenmesinde süt ürünlerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi sağlanacaktır.

* Yünlü dokuma sanayinin ihtiyacı olan yapağının karşılanması için koyunların merinoslaştırılması ve tiftikçiliğin geliştirilmesi.

* Hayvancılığın geliştirilmesi için hayvan borsaları kurulması, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvanların değerini bulması için hayvan pazarları oluşturulması.

* Suni gübre ihtiyacının karşılanması için suni gübre fabrikaları kurulacaktır.

* TMO, TARİŞ, FİSKOBİRLİK, ÇUKOBİRLİK gibi pazarlama kuruluşları desteklenecektir.

* Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'nın kredilendirme politikaları yeniden ele alınarak çiftçinin borç yükünden kurtulması sağlanacak, aynı zamanda bankanın çıkarları korunacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.