Takip Et

2016 İncir sezonu açılırken-2

Yakın zamanlardaki dünya da taze incir üretim miktarı yıllara göre değişmekle beraber, son yıllıların verileri ele alındığında; dünya incir üretiminin 1.001.500 ton ile 2007 yılında en düşük düzeyde, 2009 yılında ise 1.149.350 ton ile en yüksek düzeyde gerçekleştiği ortaya çıkmaktadır. En düşük yılın 2007 olmasının nedeni önceki yazımızda belirttiğimiz gibi 2007’de yaşadığımız müthiş kuraklık olgusudur.

Dünya Gıda Örgütü (FAO) verilerinin son yıllarda yayınladığı ortalama değerlerine göre Türkiye, yaklaşık 260 bin ton üretim ile dünya yaş incir üretiminin yaklaşık % 27’sini karşılayarak ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’yi Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya takip etmektedir.

Ülkemizde yaklaşık olarak 300’e yakın incir çeşidi bulunmasına rağmen bunların içinde ekonomik değeri olan çeşitlerin sayısı 10 rakamına ulaşmamaktadır. Sarı lop, Bursa siyahı, beyaz ve siyah oraklar gibi çeşitler ilk sıraları almaktadır.

Bu çeşitlerin içinde yaş incir olarak ihracat şansı bulunan tek çeşit Bursa siyahı’dır.İhracat merkezleri Bursa,Aydın ve Alaşehir olup bu çeşidin ihracatında bazı sorunlar yaşanmaktadır:

*İhracatçı etaphon kullanımı dolayısıyla zaman zaman, kalıntı dolayısıyla iade sıkıntısı yaşamaktadır. Özellikle Bursa Valiliği ve Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün takdire değer çabaları sonucu bu sorun büyük ölçüde aşılmıştır.

*Bursa yöresinde bu incir çeşidinin geç hasada gelmesi ve hasad süresinin istenilen uzunlukta olmaması ihracatçıya geniş hareket imkânı ve sürdürülebilir bir sağlıklı ihracattan mahrum etmektedir.

*Bursa dışında Bursa siyahı yetişme alanı olarak Buharkent karşımıza çıkmaktadır. Ancak Buharkent’te henüz sürekli ihracat yapılabilecek miktarda yetişmiş incir ağacı sayısına henüz ulaşılamamış, çevresi ile beraber ilçe rekoltesi 1 100 ton kadardır. Buharkent’in bu çeşidi Bursa’dan yaklaşık olarak 15 gün önce piyasaya sürme avantajı olmasına rağmen, bu ilçemizde ambalajlama, ihracata uygun incir seçimi, fiyat istikrarı gibi sorunlar mevcuttur.

* Özellikle 2015 yılında ihracat yapan firmalar Bursa siyahı inciri diğer bölgelerden ortalama olarak5,80 TL’den temin etmişken Buharkent’te üreticinin satış rakamı 2,25 TL ortalamasında gerçekleşmiştir.

*Buharkent, iklimi, bol güneşi, coğrafi yapısı ve toprak özellikleri dolayısı ile Bursa siyahı incirde daha yüksek şeker oranı, daha gösterişli, daha hoş aromalı ve renkli meyve üretebilmektedir.

*İhracatçının ihracat süresini uzatma ve ihracatlık Bursa siyahı incir miktarını artırmak için Buharkent ve yakın bölgesini pilot bölge olarak seçmesi çok yönlü yarar sağlayacaktır.

Buharkent başta olmak üzere Aydın ili, Bursa siyahı incir tarımı için en mükemmel bölgedir.

Bunun için ve Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Ziraat Odaları somut hedefli, desteklemeli, sorun çözücü ve 5-10 yıl gibi bir süreyi kapsayan “Bursa Siyahı Geliştirme Projesi” ni ele alması ve hayata geçirmesi Aydın tarımı açısından yararlı olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.