Takip Et

Örnek bir bürokrat: Mehmet Çelik

Devletin milleti ile kaynaşmasının belli şartları bulunmaktadır. Bunardan birincisi de hizmet alan vatandaş ile hizmet veren bürokratın barışık olması ve hizmet alım esnasında bürokratın hizmet alana vatandaş gibi davranması, daha da ötesi samimiyetini göstermesidir.

Bizde ise, genelleme yapmamak kaydıyla, çok uzun yıllardır devlet memurunun görevinde gösterdiği performans ve hizmet verebilme becerisi en son değerlendirilen kıstas olduğundan devlet memurları kendilerini vatandaşına karşı sorumlu hissetmekten uzaktırlar. Bazı istisnalar dışında suratlar hep asık,”Bugün git yarın gel” , ''Sorununun muhatabını kendin bul”, ”Bana ne” hâkim anlayışı ile hizmetler verilmektedir.

Bunun da acısını müdürler, daire amirleri, bölge müdürleri, genel müdürler, siyasiler ve bakanlar çekmektedir. Çünkü bürokratik silsile içinde her biri bir diğerinden sorumludur. Vatandaş ise bürokratın kusurundan kaynaklanan cezayı siyasete kesmektedir.

Bizler de mesleki/sivil toplum kuruluşunun yöneticileri olarak bürokrasi ile sık sık temas etmekte, vatandaşın yaşadığı kadar olmasa da bürokratik geleneğin engellerine takılabilmekteyiz.

Vatandaşa hizmetim en iyisi, en kaliteli şekilde ve en kısa zamanda verilmelidir. Bu bir devlet borcudur. Kişisel inancım odur ki sosyal devletin kamu yararına toplu ve bütüncül hizmetlerde daha çabuk ve çözüm üretici özelliğinin öne çıkması gerekmektedir ki daha fazla vatandaş devletten hizmet alabilsin.

AYDIN VE MUĞLA'DAN SORUMLU

Aydın için yeni Valimiz Sayın Ömer Faruk Koçak’ın yaklaşımlarını dikkate aldığımızda, bu açıdan önemli bir şans yakaladığımızı söyleyebilirim.

Yazımızın başlığı olan “örnek bürokrat”ımız Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik.

Başında bulunduğu Orman Bölge Müdürlüğümüz, Aydın ve Muğla ili mülki sınırlarını içine almaktadır.

Ve oldukça geniş bir hizmet alanı ve faaliyetinden sorumlu: "Ormanların korunması, imar, ıslah ve bakımını sağlamak, ormanların geliştirilmesi teknik ve ekonomik şartlara göre idare edilmesi, işletilmesi, orman ürünlerinin üretim, taşıma, depolama iş ve işlemlerinin yapılması ve yaptırılması, bu ürünlerin pazarlanması, yani orman tesisi için ağaçlandırmalar yapmak, orman kadastro ve mülkiyeti ile ilgili işlerin yürütülmesi, ormanların korunması, üretim ve gençleştirme çalışmaları için gerekli yol ve bina inşaatlarının yapılması, yaptırılması, bakım ve onarımı, devlet ormanları ile tüzel kişiliğe haiz kamu ve özel ormanların planlarının yaptırılması, orman zararlıları ile mücadelenin yapılması ve yaptırılması."

YÖNETMELİKLER TELEFONDA

Kamu yararına bir hizmet için Muğla’ya makamına uğradığımızda, kuruma hâkim olan pozitif enerji hemen hissedilmekte. Hizmetlisinden, memuruna, sekreterinden müdür yardımcısına her bir personel vatandaşa hizmette kusur işlememek için gayret içinde. Memnuniyet yaratmak amacı ile vatandaşa ikramda eksiklik bırakılmamış.

Sayın Çelik’in makamına girdiğimizde, içeride sade fakat işlevi yüksek bir araç-gereç, mefruşatın yer aldığını görmekteyiz.

Alışık olmadığımız bir yöntemle kurum içi sorunları çözmede yazışmalar yerine telefonu kullanmakta, zaman tasarrufunu da “Beş dakikada istiyorum” emri ile yapmakta. Müdür yardımcılarının yasa ve yönetmelikleri telefonlarına yüklediklerini, dosya ve bilgisayar karıştırma zahmeti ve zaman israfından kurtulduklarını gördük.

Kurum içinde makam ve görev farkı gözetmeden herkesin sevgi ve saygını kazanmış ki bunun da nedeni “insanca ve uygarca” yaklaşımından kaynaklanmakta.

Her şey çözüm odaklı olarak planlanmış ki alt kademesindeki müdür yardımcılarının da kendisi gibi mevzuata hâkimiyeti, en az gündeme gelen ve uygulanan yasa, yönetmelik ve genelgelerin anında yorumlamaya alınması ve somut sonuçlara ulaşmak açısından gerçekçi planlamaların yapıldığını gördük.

Amaç sadece istenen hizmeti vermekle kalmıyor. Sayın Çelik, daha fazla toplumsal hizmet üretebilmek amacı ile karşılıklı soru-cevaplarla hizmet alanını genişletmeye, muhatabını sorumlu mevkiye oturtarak vatandaşı hizmete ortak etme ilkesini başarı ile uygulamakta.

Allah’ın her ile,ilçeye ve her bakana böyle bürokratlar nasip etmesini diliyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.