Takip Et

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 2023 SEÇİM BEYANNAMESİNDE TARIMA YAKLAŞIM-1

2018 seçimleri döneminde olduğu gibi 2023 seçimlerinde de siyasi partilerin “tarıma yaklaşım” larını ele alacağız. Bu arada 2018 ve 2023 seçimleri yaklaşımlarını mukayeseli olarak yorumlarımızla ortaya koyacağız.

 

İlk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) seçim beyannamesini ele alalım.

 

Sektörlere yaklaşım açısından Ak Parti seçim beyannamesini incelediğimizde ayrılan bölüm uzunluğu ortaya çıkmaktadır.”

 

Ticarete 8,Enerji ve madenciliğe 5,Milli savunmaya 9,dijital sektöre 9,yüksek teknolojilere 11,ulaştırma ve haberleşmeye 12,Çevrte ve şehirciliğe 6,Turizme 6, Gıda Politikaları, Tarım, Ormancılık ve Su Politikalarına 12 sayfa ayrıldığını görmekteyiz.

 

Ayrılan sayfa adetleri her ne kadar o sektöre verilen önemi gösteren bir önem birimi olsa daha da önemlisi içerikleridir. Ak Parti’nin iktidar olması hesabıyla beyannamede yer alan ifadelere hemen ek olmak üzere ile icra makamlarında olmalarından dolayı yaşanan gerçekliği yorumlarımızla ortaya koyacağız.

 

Bu bölümde,

• “Toprak ve su kaynaklarımızın doğru ve bilinçli yönetimi için optimal üretim planlamasına büyük önem veriyoruz.”

 

Son 25 yılda ülkemizde tarımsal amaçlar dışında kullanılan ve süresiz tarım dışı kalan tarım topraklarının miktarı 25 bin kilometre karedir. Kuraklığın da etkisiyle,pek çok bölgede su yapılarının zamanında inşaları geciktiği için su kaynaklarımız hızla azalmakta tarıma ayrılan su miktarı hızla düşmektedir.

 

• “ Tarımsal hasılamızı 2002 yılında 25,1 milyar dolardan yüzde 133 artışla 2022 yılında 58,5 milyar dolara yükselttik.” cümlesi yer almaktadır.

 

2011 yılında Ak Parti tarafından belirlenen 2023 hedefleri içerisinde, “- Tarımsal milli gelir 150 milyar dolara çıkarılacak” cümlesi yer almaktadır ki 58,5 milyar dolarda kalması Ak Parti’nin bu hedefinde % 257 sapma olduğunu göstermektedir.

 

• “Tarımsal destek miktarını 1,8 milyar TL’den 2023 yılında 55,5 milyar TL’ye ulaştırdık.”

 

21 yılda gerçekleşen bu artış % 324 olup yıl başına düşen destek artışı %15 dir.Desteklemeler bu dönem içerisinde girdi maliyetlerini karşılamadığı gibi tarımda ihracatçı bir ülke olması gereken Türkiye çiftçisinin rakip ülkelerle rekabetini geliştirici unsurları da sağlamamıştır. Ayrıca yasalarla belirtilen ve genel bütçenin %1 inin tarıma ayrılması ilkesine uyulmamıştır.

 

• “Buğday unu, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, incir ve ayva ihracatında dünyada birinci sırayı koruyoruz.”

 

Ak Parti’nin birinci olduğumuzu belirlediği ilk altı üründen2022 yılında buğday ununda 1,158 milyar, fındıkta 1.564 milyar,üzümde 441 milyon,incirde 246 milyon,kayısıda 402 milyon,ayvada ise 10 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir.İhracat toplamı 34 milyar 200 milyon dolardır.Dünya birincisi olduğumuz bu altı ürüne karşılık en çok ithal ettiğimiz altı üründe ise toplam ithalatımız 78 milyar 578 milyon dolardır.İthalat/ihracat açığı 44 milyar 378 milyon dolardır.

 

Ak Parti ‘nin seçim beyannamesinde ele aldığımız üç madde maalesef slogan olarak kalmış, gerçek rakamlarla örtüşmemektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.