Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-27 SONUÇ-3

Batı Trakya Türk Azınlığı Çiftçisi’nin en önemli tarım ürünü tütündür.

Yunanistan ekonomisi içinde tütün Turizm ve zeytincilikten sonra önemli bir yer tutmaktadır. Yunanistan’da tütün yetiştirilen bölgelerden tütüncülerin hiçbir sendikal örgütünün bulunmadığı tek bölge Trakya’dır. 1990’lı yıllarda Batı Trakya’ya eski Sovyetler Birliği Ülkeleri’nden Yunan kökenli (Pontus Rumları) ve Rus göçmenler yerleştirilmeye başlamıştır. Tütün ekme izinleri Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan alınıp, göçmenlere verilmeye başlamıştı. Bu da Azınlık mensupları arasında işsizliğin artmasına yol açmıştı.

Sorunun diğer bir yönünde ise tütünden „ilk aşamada % 50 prim kesintisi yapılması yatmaktadır. Bunun yanında ve 2012’den sonra prim ödemesinin belirsizliği de ayrı bir sorundur.„ Tütün Üretici birliğinin düzgün yönetilemeyişi (Gümülcine- İskeçe) „ İskeçe’de tütüncü seçimlerinin yapılamaması başı bozukluk yaratmaktadır. Bu da tütün kalitesinin iyileştirilememesi ne yol açmaktadır. Sonuçta ise pazarlama aşamasında tütün kalitesi üreticinin mağdur edilmesine varmaktadır.

Yunan Devleti Batı Trakya’dan tütün tarımını kaldırmak istemektedir.

Bu da doğrudan Batı Trakya Türk Azınlığı’nı olumsuz etkileyecek bir sonucu getirecektir.

Tütünün yerine bir ürün grubunun ikame edilmesi gerekmektedir.

Bu da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler tarımının başlanmasını gerektirmektedir. Bunun için de öncelikle bu ürünlerin mamul (yağ, uçucu madde, gıda vs.) haline gelmesini sağlayacak işletmelerin kurulmasını gerekli kılmaktadır.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Tarıma İlişkin Yaşadığı Sorunlar

Batı Trakya Türk Azınlığı, tütün, pamuk, kiraz, sebze, süt ürünleri üretmektedir.

Her ürünün kendine has sorunları bulunmaktadır.

Sebze ve Meyvecilik: Mevcut üretici birliğinin etkin işlememektedir. Pazarlama sorunları mevcuttur. Üretici eğitimi yapılamamaktadır.

Süt ürünleri: Süt üreticisinin teknik konularda eğitimsizdir. Yeni girişimcilere piyasalara güven duymamaktadır. „Bölgedeki ham madde sıkıntısının diğer bölgelerden giderilmekte, girdi fiyatları artmakta ve rekabet edilememektedir.

Pamuk. Batı Trakya’da pamuk ekimi iyice azalmıştır. Sorunlar ise kısıtlı sermaye, kredi ve finansmana erişim, küçük parsellerden oluşan arazilerdir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.