Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-24

1 Kasım 2105 seçim analizlerini Nazilli ve Söke ile sürdürüyoruz.

Nazilli Belediye Başkanı Sayın Haluk Alıcık 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde olağanüstü bir çalışmayla ve seçme bir ekip ile üstün bir başarı örneği vererek tane tane biriktirdiği oylarla belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

Ancak hem 2011 hem de 2015 milletvekili seçimlerinde topladığı oylar büyük oranda eksilerek heba oldu. MHP Genel Merkezi’nin tasarrufu ile Deniz Depboylu’nun Nazilli’den liste başına konulması, diğer partilerden kazanabilecek sırada Nazillili adayın olmaması Milliyetçi Hareket Partisi camiasını ümitlendirmiş, Nazilli’den “oy patlaması” beklentisine sokmuştu.

Ancak beklenildiği gibi olmadı Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi’nin hesapları tutmadı. Haluk Alıcık’ın 2014 seçimlerinde topladığı 39 bin 829 oy 7 Haziran’da 18 bin 50’ye,1 Kasım’da ise 17 bin 444’e geriledi.

Türkiye genel siyasetindeki gelişmeler daha baskın çıkmış, Deniz Depboylu’nun Nazilliliği etkili olamamıştı.

Nazilli seçmeni yine de kendisinden olan bir milletvekilini TBMM’de görmek isterdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Nazilli’den gösterdiği aday Ferda Erkut Çağlar’ın kazanabilecek bir sırada olmaması, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe birinciliğini korumasına rağmen, Nazilli’de bin 19 oy kaybetmesine neden oldu. Bu kayıp da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aradaki farkı iyice kapatmasına neden oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi ise oylarını 4 bin 834 artırarak en yüksek sıçramayı gerçekleştirdi.

Partiler 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimleri 1 Kasım2015 Milletvekili seçimleri

Oy Sayısı Oy Sayısı

CHP 37 586 36 605

AK Parti 28 827 33 711

MHP 18 050 17 444

SÖKE

Milliyetçi Hareket Partisi Nazilli ile beraber Söke’den yüksek oranda oy beklemekte idi. Bunu en önemli nedeni, yıllar sonra Söke’ye kazanacağı sırada bir milletvekilini, yani Mehmet Beliğ Azbazdar’ı ikinci sırada aday göstermekte idi. İlk bakışta Sayın Azbazdar’ın pek çok avantajı var görünmekte idi. Öncelikle Söke’de iki dönem belediye başkanlığı yapmış, her kesim tarafından tanınmakta idi. İkincisi pek çok sivil toplum kuruluşu, mesleki örgüt ve birlikte kuruculuk, yöneticilik ve başkanlık yapmıştı. En önemli özelliklerinden birisi Aydın’da kazanma şansı bulunan partilerin adayları arasında tarımın içinden gelen tek aday olmasıydı.

Ancak Nazilli’de olduğu gibi Söke’de de Milliyetçi Hareket Partisi’nin hesapları tutmadı. Ancak Söke, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Yenipazar ile beraber oyunu artırdığı ikinci ilçe oldu. Yüzde 18,7 oy oranının çok üzerinde beklenen oy gelmemiş, Milliyetçi Hareket Partisi,13 bin 907 oyla ancak üçüncü parti olabilmişti. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.