Takip Et

ZİRAAT ODALARI EGE BÖLGE TOPLANTISI -2 Şemsi Bayraktar’ın görüşleri

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği ) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın ve bakanlık üst bürokratların katılımı ile Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleştirilen toplantıda TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği ) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın konuşmasını aktararak yazı dizimizi sürdürüyoruz.

ÇKS ZİRAAT ODALARINA VERİLMELİ

Genel Başkan Bayraktar,İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan ziraat mühendislerinin sahada görünmeleri gerektiğimin ileri sürerek ÇKS düzenlemelerini Ziraat Odaları’na verilmesini istedi.

“Ziraat Odaları Bilgi Sistemi’ni, ZOBİS’i kurduk. Bütün Odalarımızda ZOBİS programını kullanıyoruz. Bütün kurum ve kuruluşlarla entegre olduk. Onlarla bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemini Ziraat Odaları Birliği olarak yapabiliriz. Pilot olarak başlayabiliriz.”

TÜRK TARIMININ YAPISAL SORUNLARI

Bayraktar,Türk tarımının yapısal sorunları ile ilgili olarak,

Yapısal sorunlarımız var. Bunları çözmemiz gerekiyor. Maliyet de zaten buradan geliyor. Arazilerimiz fevkalade parçalı. 8,2 milyon hektar araziyi toplulaştırmamız lazım. Yapısal sorunların getirdiği maliyetin ciddi boyutlarda olduğunu, bu sorun çözülmeden tarımda hedeflere ulaşılamayacağını, üretimin sürdürülebilir kılınamayacaktır.

SULAMA SORUNU

Sulama yatırımlarını hızlı bir şekilde bitirmemiz lazım. Sulama yatırımlarını bitirmediğimiz takdirde, destek verilirse, biz mısırda açığımızı kapatırız, ayçiçeğinde açık veririz. Ayçiçeğinde kapatır pamukta açık veririz. Muhakkak suretle açık veririz. Bundan dolayı GAP, DAP, KOP gibi projelerin bitmesi çok önemli. Türkiye’nin her tarafında barajların sulama kanallarıyla beraber bitirilmesi önem verdiğimiz bir konu.”

TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR

“Tarım ve gıda olmadan hayat olmuyor. O yüzden tarım çok önemli. Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde de tarım sektörü çok önemli. 81 milyonu ülke nüfusunu, 5 milyon mülteciyi, 40 milyon turisti besliyor ve 17 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatına katkı sağlıyoruz. Bunlar çok önemli ama bunu sürdürülebilir kılmamız lazım. Bizim hedeflerimiz çok daha büyük. Büyük hedeflere doğru koşuyoruz. Sadece ülkemizin gıda güvencesini değil, bu bölgenin gıda güvencesini sağlamak durumundayız. Avrupa’da, Kafkasya’da, Asya’da birçok ülke bize bakıyor. Onların da gıda güvencesini sağlamak durumundayız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.