Takip Et

Aydın ili ve jeotermal gerçeği-9

Dünkü yazımızda Aydın’ın doğusundan başlayarak sıcak su kaynaklarından beslenen kaplıcaları ve bu alanlar üzerinde kurulan jeotermal imtiyaz alanlarını ve santralleri ele almıştık. Aydın’ın jeotermal açıdan zenginliğini ve potansiyelini bu bakımdan incelemeye devam edeceğiz.

Pamukören, ise rezervuarda 850 m’de rezervuar sıcaklığı 183 °C sıcaklık içeren sahası Türkiye’nin 4. en sıcak jeotermal enerji alanıdır. Şu anda zengin rezervi üzerinde jeotermal enerji santrali inşaatı tamamlanış olup üretim başlamak üzeredir.

Aydın İmamköy kaplıcası: Aydın, İmamköy’e 5 km uzaktadır. Su, kubbeli bir mağaradan kaynar. Sıcaklık 36°C’dir

Salavatlı bölgesi de ülkemizin jeotermal enerji üretimi açısından en zengin bölgelerinden birisidir. Salavatlı Jeotermal Sahasındaki, üretim kuyularından elde edilen, 170°C sıcaklığındaki jeotermal akışkanın; 170°C ile 78°C arasındaki termal ısısını, elektrik enerjisi üretimi amacı ile kullanmaktadır. Bu sahada dördüncü santral üretime geçmiştir.

Aydın Efeler ilçesi çevresi de zengin kaynaklara sahiptir. Aydın Ilıcabaşı Suyun sıcaklığı 60°C ‘dir.Bu bölgede Umurlu, Serçeköy zengin jeotermal alanlardır.

Germencik ilçesi, jeotermal kaynaklar açısından gerçekten bölgenin en zengin ilçelerinden biridir.

Kızıl Ilıca: Germencik, Abdurrahman Köyü’ndedir.

Elengüllü Kaplıcası: Aydın İli, Germencik İlçesine 10 km mesafede bulunan kaplıca alanı Germencik Bozköy mevkiindedir Büyük Menderes Havzası içerisinde Aydın Dağlarının uzantısı olan Gümüş dağı eteklerinde ormanlık bir alan içerisinde yer almaktadır. Su sıcaklığı 65-78 ºC’dir.

Germencik Çamur Kaplıcası: Germencik İlçesi’nin 10 km. kuzeyinde Çamköy yakınındadır. Sert killi zeminden gelen sular, birçok yerde çamur oluşturur. Sıcaklık 65°C

Germencik Gümüş Kaplıcası: Germencik, Ortaklar köyü yakınındadır. Gümüşdağı eteklerinden, yer yer granit kayaları arasından kaynayan sıcak sular, birleşerek bir dere halinde akar. Banyo için suların bekletilmesine ve soğuk su ilavesine gerek yoktur. Sıcaklık 40-41 °C’dir.

Germencik de yüzyıllardır doğal çıkışlı sıcak su kaynaklarına sahip olup bu kaynaklar çevresinde üç ayrı imtiyaz sahası oluşturularak üç ayrı jeotermal elektrik santrali inşa edilmiştir. Bu bölgenin zenginliği göz önüne alınarak yeni santrallerin kurulması için ön lisan başvuruları ve inşaat ler devam etmektedir.

Sazlıköy Kaplıcası: Söke ilçesine 9 km uzakta, Söke-Ortaklar yolu üzerindedir. Granit kayaların kapladığı bir düzlükten kaynar. Suları oldukça boldur. Sıcaklık 33,5°C

Güzelçamlı Kaplıcası: Kuşadası ilçesinin güneyindedir. Kayaların dibinden çıkan şifalı bir sudur.

Davutlar Kaplıcası: Aydın İli, Kuşadası İlçesi, Davutlar Beldesi şehir merkezinde bulunmaktadır. Sıcaklık:42,5 ºC.

Bu zengin kaynakların Türk milletinin ve Aydın halkının hizmetine sunularak enerji üretmesi elbette sevindiricidir. Ancak insana, tarıma, suya ve toprağa zarar vermeden….

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.