Takip Et

YEDİKLERİMİZİN ANAVATANI

Bitki gen kaynakları deyimi bize ıslah çalışmaları ve yerel gen kaynakları deyimlerini aklımıza getirmektedir.

Ülkemizde yerlileşmiş pek çok meyve ve sebzenin anavatanının neresi olduğunu okuyucularımız haliyle merak etmektedirler.TÜRKTOB’un dergisinin son sayısında yayınlanan Dr.Onur Karaağaç ve Prof.Dr.Ahmet Balkaya’nın “Türkiye’de Yerel Sebze Çeşitlerinn Mevcut Durumu ve Islah Programının Değerlendirilmesi” adlı makalesine ve kendi bilgilerimize dayanarak yediğimiz meyve ve seb zekerin ana vatanlarını ortaya koyalım.

Domates Bolivya-Peru

Biber Meksika

Domates Bolivya-Peru

Biber Meksika

Patlıcan Hindistan

Karpuz Namibya-Botswana

Kavun Doğu Afrika

Hıyar Hindistan

Kışlık Kabak Peru-Meksika

Yazlık kabak Meksika

Lahana Atlantik kıyıları

Havuç Afganistan

Ispanak İran

Marul Mısır

Soğan İran-Türkiye

Turp Çin

Taze fasulye Meksika

Bezelye Irak-Türkiye

Bamya Etiyopya

Bakla Orta Asya

Bahçe pancarı Türkiye-Yunanistan

Üzüm Anadolu-Kafkaslar

İncir Anadolu

Zeytin Anadolu-Ege Adaları

Elma Kazakistan

Şeftali Dou Asya-Çin

Erik Kafkasya-Hazar Denizi çevresi

Armut Kafkasya-Anadolu

Ceviz Anadolu-İran-Kafkasya

Kestane Balkanlar, Anadolu, Güney ve Orta Avrupa, 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.