Takip Et

Aydın’da sebzecilik ve örtü altı yetiştiriciliği-7

Sebze yetiştiriciliğinde en büyük risk don olayı, yine en büyük giderlerden birisi de ısıtmadır.Aydın ise ısıtma bakımından pek az ilin sahip olduğu jeotermal enerjiye sahiptir.

100 ºC ÜZERİ ALANLAR

Kızıldere 242 ºC Sultanhisar 146 0 C

Germencik 232 ºC Bozköy (Aydın) 143 C

Salavatlı 180 ºC Atça 124 0C

Umurlu 131 0 C Pamukören 188 0C

Bozyurt (Nazilli ) 1270C Yılmazköy (Aydın) 142 0C

Ömerbeyli (Germencik) 2420C

Düşük ve orta sıcaklıklı sahalar, bugünkü teknolojik ve ekonomik koşullar altında başta ısıtmacılık olmak üzere (sera, bina, zirai kullanımlar), endüstride (yiyecek kurutulması, kerestecilik, kağıt ve dokuma sanayiinde, dericilikte, soğutma tesislerinde), kimyasal madde üretiminde (borik asit, amonyum bikarbonat, ağır su, akışkandaki CO2 den kuru buz eldesinde) kullanılmaktadır. Ancak, orta entalpili sahalardaki akışkanlardan da elektrik üretimi için teknolojiler geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur.

Aydın ilinde yer alan Kızıldere, Horsunlu, Pamukören, Salavatlı, Pınardere, Ömerbeyli, Hıdırbeyli,Atça Bozköy (Aydın), Bozyurt (Nazilli ) , Yılmazköy (Aydın) ve Köşk jeotermal alanlarında mevcut kaynaklar 124 santigrat derecenin üzerinde olup her türlü endüstrinin teşekkülünde ve işletilmesinde son derece uygundur.

2007 yılında yürürlüğe giren 5686 sayılı jeotermal yasası, bu alana (Aydın) ilgiyi iyice artırmış, Aydın ilinin, doğudan başlamak üzere Buharkent, Kuyucak, Sultanhisar, Köşk, Umurlu, Aydın Merkez İlçe, İncirliova, Germencik ilçelerinde imtiyazı alınan jeotermal alanlar oluşturulmuştur. Bu alanların tamamına yakını ihaleler soncu özel sektöre kiralanırken sadece OSİB alanı olarak düşünülen Köşk ilçesi güneyindeki jeotermal alan MTA uhdesinde bulunan “bloke alan” statüsündedir.

Türkiye’de jeotermal enerjinin seralarda kullanımı gayet yavaş olarak ilerlemiştir.Bunun en önemli nedeni ise 5686 sayılı yasada enerjinin kullanımındaki inisiyatif ve yetkinin tamamen jeotermal alanı kiralayan şirkete bırakılmış olmasıdır.Yetkili, imtiyaz sahibi şirketler ise daha fazla ve net kazanç için enerji üretimini tercih etmektedirler.

Jeotermal kaynaklardan enerji üretimi özellikle Aydın ilinde (Kızlıdere, Salavatlı, Ömerbeyli, Hıdırbeyli) yüksek bir gelişme gösterirken inşa halindeki enerji santralleriyle beraber Büyük Menderes ve Gediz havzaları önümüzdeki birkaç yıl içinde bu enerji üretiminin merkezi durumunda olacaklardır.

Seracılığın en büyük gideri ısıtma amaçlı enerji üretimi olup,enerji tercihi yapılırken en ucuz ve temizinin seçilmesi kaçınılmazdır.

Çeşitli ısıtma sistemlerinde ortalama maliyetleri bize örtü altı üretimde de üretim maliyetlerini düşürmek açısından bir fikir verebilecektir.

1) Jeotermal bazlı : 1 Cent/ KWh ısı

2) Fuel-Oil bazlı : 6 Cent/ KWh ısı

3) Elektrik bazlı :

a) Ev tarifesi : 5 Cent/ KWh ısı

b) Ticari tarife : 9 Cent/ KWh ısı(13)

 

Isıtmacılık konusunda yapılan maliyet hesaplamalarına göre 1 KWh ısının Jeotermal enerjiden üretimi; 12,4- 59,4 TL.

Kömürden (5000 Kcal.) üretimi; 408,4 TL

Fuel Oilden üretimi; 591,0 TL düzeyindedir. (14)

Jeotermal alanlar 1. ve derecede tarım alanlarının ortasında yer almasına rağmen tarım sektörü bu değerden yeterince yararlanamamaktadır. Başta Kızıldere olmak üzere Aydın ilindeki jeotermal alanlarda bu sorun çözülememiştir.

Sultanhisar Belediyesi projesi ve OSİB Bölgesindeki bloke alan bu hukuki sorunun çözümüne ön ayak olabilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.