Takip Et

YUNANİSTAN EKONOMİSİNE KISA BİR BAKIŞ

Birkaç gün önce Hollanda tarımı ile ilgili yazımız üzerine bize ulaşan okurlarımız yazıdan etkilendiklerini bu tür yazılarla Türk tarımı ile diğer ülke tarımlarının kıyaslanmasını arzu ettiklerini belirttiler.Biz de fırsat buldukça okurlarımızın dileklerini yerine getirmek amacı ile farklı ülkelerin tarım rakam ve desenlerini tarımsal uygulamalarını vb. konuları ele alacağız.

Bugün komşumuz Yunanistan’dan başlayalım.

Yunanistan toplam milli gelirde AB ülkeleri içinde Portekiz’den sonra en düşük değere sahiptir.

Toplam nüfusu yaklaşık olarak 10 milyon403 bin olan Yunanistan’ın bu nüfusuna farklı AB ülkelerinde çalışan veya ikamet eden Yunan vatandaşları da dâhildir. Nüfus artış hızı olmadığı gibi eksidir. Ortalama olarak bir Yunan ailesinin 1,6 çocuğu bulunmaktadır. Yunanistan nüfusu yıllık olarak - % 0,03 oranına sahiptir. Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) tarafından yayımlanan verilere göre, Yunanistan'da 2018'de 86 bin 440 kişi doğdu, 120 bin 297 kişi öldü. Yunanistan nüfusunda son beş yılda 400 bin azalma mevcuttur. Buna göre, ülke nüfusu 33 bin 857 kişi azaldı. 2018'da gerçekleşen evliliklerde önceki yıla oranla %5,4 düşüş, sözleşmeli olarak birlikte yaşamalarda ise %29,4’lük artış kaydedildi.

19.yüzyıldan itibaren Yunanistan’ın en büyük ekonomik sorunu ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırımların azlığıdır.

2015 yılında Yunanistan bir mali kriz ile karşı karşıya kalmış,üstün diplomatik becerileri ile Ağustos 2015’te olmak üzere toplam 331 milyar Avro tutarında üç Mali İstikrar Paketi imzalanmıştır. 2018 yılında Yunanistan ekonomisi (tahmini) %1,9 oranında büyüme sergilemiştir. AB’den sildirdiği borç ve tekrar aldığı hibelerle Yunanistan refah yaşama standardında ekonomik hayatiyetini sürdürmektedir.

İstatistik kurumuna göre kişi başı gelir Yunanistan’da 20,000 € civarındadır. Satın alma gücü paritesine göre 24,400 € olmuştur.

Yunanistan, AB ülkeleri arasında kamu borç yükünün Gayrı Safi Yurtiçi Hasılaya oranı en yüksek ülke olmayı sürdürmektedir. 31 Aralık 2018 itibariyle Yunanistan’ın toplam kamu borcu 358 milyar Avro seviyesinde olup, borcun GSYİH’ye oranı 2018 yılı sonunda yüzde 183 düzeyinde bulunduğu Yunan makamlarınca açıklanmaktadır.

Yunanistan tarımı,1981 yılında AB2ye giriş ile beraber olumlu yönde ivme kazanmış,bol keseden tarımsal hibeler Yunan çiftçisinin refahını sağlamıştır.Ta ki 2015’de ara verilinceye kadar.2014’de AB hibelerinin sona erdirileceği bildirilmişse de üstün Yunan diplomasisi sayesinde hala devam etmektedir.

Yunan ekonomisine tarım açısından kısaca göz atacak olursak; GSYİH bileşenleri incelendiğinde tarımın payının düşmeye devam ettiği görülmektedir. Son 5 yılda tarımın payında toplamda 2 puan civarında bir azalış mevcuttur. Tarım sektörünün 2007’de GSYİH içindeki payı % 3.6 olmuştur.

2018 yılı ihracatı 36 milyar Dolar,İthalatı 63 Milyar dolardır.

Taze ve işlenmiş meyve ve sebzeler, tütün, pamuk, rafine edilmiş petrol ürünleri, bitkisel yağlar, tekstil iplikleri, tekstil mamulleri, giyim eşyaları ve aksesuarları, demir dışı metallerden alüminyum, demir çelik ürünleri, çimento ihraç etmektedir.

Bunlar içinde tarım ürünleri, gıda ve tarıma dayalı endüstri mamulleri önemli yer tutmaktadır.Zeytin ihracatı ortalama olarak 550 milyon dolardır.

Dağlık arazisi nedeniyle ülke topraklarının yalnızca %26,2’si işlenmektedir; işlenmekte olan toprakların ise ancak %42’si sulanabilmektedir.

Yunanistan birçok mahsulde kendi kendine yeten bir ülkedir fakat bazı tahılları, kendisine gerekli et ve mandıra ürünlerinin geniş bir bölümünü ithal etmektedir.

Endüstriyel şeftali üretiminde lider ülkelerden biridir ve domates üretiminde en üst sırayı almaktadır. Ülkenin diğer önemli mahsulleri tütün, pamuk ve şekerpancarıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.