Takip Et

ORGANİK TARIMIN BÖLGELEREVE İLLERE GÖRE DAĞILIMI

Tüm dünyada organik gıda tüketimi ve dolayısıyla Pazar büyüklüğü artarken bizde yeterli gelişme ortaya konulamamıştır.

Bunun başlıca nedenleri arasında mevzuattan ve pazarlamada fiyat edersizliğinden kaynaklanan unsurlardır.

“Organik tarım yapılan alanlar bölgeler bazında incelendiğinde 2012 yılı verilerine göre; Doğu Anadolu Bölgesi organik tarım yapılan alanlar içerisinde gerçek üretim alanının %68,95’i ve toplam üretim alanının %57,41’i ile başta gelmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle Van, Ağrı, Erzurum, Muş ve Kars illeri en büyük organik üretim alanına sahip iller sıralamasında ilk yedi il içerisinde yer almaktadır. Ayrıca bu illerde yüksek miktarlarda buğday, arpa, mısır, yonca, korunga, fiğ ve çayır yetiştirildiği için bölge organik tarımda önemli konumdadır.

Doğu Anadolu Bölgesini sırasıyla %11,25 ile Ege Bölgesi, %8,96 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, %4,43 ile İç Anadolu Bölgesi, %4,06 ile Karadeniz Bölgesi, %1,21 ile Marmara Bölgesi ve %1,14 ile Akdeniz Bölgesi izlemektedir.

Üretici sayısı temel alındığında ise %57,48 Doğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Bu bölgeyi sırasıyla %16,46 ile Ege Bölgesi, %12,41 ile Karadeniz Bölgesi, %6,31 ile İç Anadolu Bölgesi, %2,79 ile Akdeniz Bölgesi, %2,35 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve %2,20 ile Marmara Bölgesi izlemektedir. Toplam üretim alanı, gerçek üretim alanı, doğal toplama alanı ve nadas alanından oluşmaktadır.”

Ancak getirisi daha fazla olan ihraç ürünlerinin yetiştiği bölgelerin üretim sıralamasında geride kaldığını,ilk sırada yer alan Doğu Anadolu Bölgesinin ilk sırada yer almasının nedeninin geniş alanlara sahip topraklarda ,ederi daha düşük olan yem bitkileri ve hububattan kaynaklandığını görmekteyiz.

“Türkiye’de iller bazında organik tarım yapılan alan büyüklükleri göz önüne alındığında; 2011 yılında 28.880 ha ile Van birinci sırada yer almakta olup, onu 21.363 ha ile Ağrı, 14.322 ha ile Erzurum, 9.312 ha ile Kars ve 9.263 ha ile Aydın ili izlemektedir. 2012 yılında ise 79.391 ha alanla en büyük organik üretim alanı Kastamonu’da bulunmaktadır. Van 50.582 ha, Adana 37.812 ha organik üretim alanıyla Kastamonu’dan sonra en büyük alana sahip illerdir. Ordu ilinin 2011 yılı organik tarım alanı 2.545 ha’dır (Anonim, 2014a).

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılı verilerine göre Türkiye’de organik ve geçiş sürecinde olmak üzere toplam 12.162 adet büyük baş hayvan, 33.818 adet küçükbaş hayvan, 431.754 adet kanatlı hayvan ile 72.659 adet arılı kovan bulunmaktadır. 2012 yılında ise 6.792 adet büyükbaş hayvan, 6.839 adet küçükbaş hayvan, 240.152 adet kanatlı hayvan ve 47.065 adet arılı kovan mevcuttur. Aynı yıl içerisinde 506 çiftçi tarafından 481 ton organik et, 17.627 ton organik süt, 36 milyon adet organik yumurta ile 517 ton organik bal üretimi gerçekleştirilmiştir (Anonim, 2014a).

Kaynak: Öztürk, D.; İslam, A./ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. I, (2014) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.