Takip Et

2016 YILI EGE TARIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ-4 =ÜZÜM=

2015 yılı üzümcülük açısından iklimin son derece olumsuz etkilerinin görüldüğü bir yıl olmuştur. Bölge genelindeki doğuş noksanlıkları, don ve dolu zararları kaynaklı bölgelerde yaşanan verim düşüklüklerine yol açmıştır.

2016 yılında ise 2015 yılı kadar yoğun olmasa da dolu ve don zararları etkisini sürdürmüştür. 2016 yılında bağlarda rekolteyi etkileyen unsurlar olarak bağ küllemesi hastalığı ile bağ uyuzu ve unlu bit zararı ve bölge genelinde bazı sürgün ve yapraklarda ölü kol hastalığı, bazı asmalarda kav hastalığı ve bazı bağların salkımlarında uç kuruması ve”15 Haziran’da meydana gelen ani ve rekor ısı yükselmesi, özellikle tatlı su yürümemiş sultaniye cins bağlarda güneş yanığı belirtileri tespit edilmiş, daha sonra meydana gelen dolu zararı da rekolteyi olumsuz etkilemiştir.

Rekolte tahmin heyeti raporunda belirtilmediği için yüksek oranda kayba neden olan güneş yanığının rekolteye dahil edilip edilmediğini bilemiyoruz.

Taze üzüm sezonunun açılması ve sultaniye üzüm hasadı arasında kalan sürede ile ilk anda iç piyasaya hitap eden sofralık siyah üzümler nispeten üreticiye kazandırdılar.

Ancak 2016 yılı boyunca Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik gerginlik ticarete de yansımış, Rusya’nın pek çok meyve ve sebze ithalatına engel koyması ile ihracatta en fazla etkilenen ürün, önce taze sofralık sultaniye üzüm olmuştur.

Bu da fırsatçı işletmeci ve tüccar için kaçırılmaz bir fiyat kırma ortamı yaratmış, taze ve kuru üzüm piyasaları, dolar bazında hesaplama ile son elli yılın en düşük piyasalarının adeta oyuncağı durumuna düşmüştür.

Taze üzümde, hasat başlangıcında fiyatı 1,5 TL/kg olan yaş üzümün fiyatı 80 kuruşa kadar düşmüştür.

Kuru üzümde ise 2016 yılında açıklanan 6 TL/kg fiyat yalnızca kısa süreliğine az miktarda ürün için geçerli olmuş, daha sonra fiyatlar 3 TL/kg’ye düşmüştür. Hatta bazı ilçelerde 1,50 kuruştan kuru üzüm alım satımı gerçekleşmiştir.

Üzüm üreticisi, ”Rekolteyi borsalar değil Ticaret Bakanlığı, üzüm taban fiyatını tüccar değil devlet belirlesin” şeklinde feryat etmiştir.

2017 yılı başında ise 3,20 TL den başlayan borsa fiyatları dolar kurundaki artış nedeniyle 3,50 Kuruşa kadar yükselmiş, ancak bundan yararlanan üzüm üreticisi değil, tüccar ve ihracatçı olmuştur. Çünkü üreticinin üzümü elinden 1,5-2,5 TL fiyat aralığında çıkarılmıştı.

12 Ocak itibariyle Manisa Ticaret Borsası’nda kuru üzüm 3,60-4,10 TL.aralığında işlem görmesine rağmen bu fiyatlar ne üreticinin girdi masrafını karşılamakta ne de borucunu ödemesine katkıda bulunmaktadır.2015 fiyatlarının da yaklaşık olarak % 50 altındadır.

“Okullara üzüm” projesi elbette iç piyasada kısmi bir hareketlilik yaratır.Üzüm tüketiminde bir artış sağlar.Uzun vadede kişi başına düşen üzüm tüketiminde artış sağlar.Ancak sezonluk, orta vade ve uzun vadede üzüm fiyatlarının istikrarlı bir şekilde üretici elindeyken şekillenmesi için daha köklü tedbirler alınmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.