Takip Et

KURAKLIK VE AYDIN İLİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 1 Ekim 2021 ile 31 Mart 2022 dönemini kapsayan 2022 su/tarım yılı yağışlarını değerlendirdiğimizde; Bu dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlarda, normaline göre yüzde 26 azalma meydana geldi. Yağışlar 2021 su/tarım yılı dönemi civarında gerçekleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2021 Ekim’den 2022 Mart’a kadar olan 6 aylık kuraklık analizlerine göre Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin illeri önemli ölçüde kuraklığın etkisinde kaldı. Bu illere ek olarak kuraklık riski taşıyan iller ise Kütahya, Uşak, Iğdır, Hakkâri, Kilis ve Batman’dır. Bu iller Türkiye buğday üretiminin yüzde 28’ine, arpa üretiminin yüzde 15’ine ve kırmızı mercimek üretiminin ise yüzde 86’sına sahiptir.

Sahadan edindiğimiz bilgilere göre, Nisan ayının ilk yarısında yağışlar yetersiz kaldı. Nisan ayındaki bu yağış yetersizliğinin Nisan’ın sonuna kadar devam etmesi halinde, özellikle Güneydoğu’da yetiştirilen buğday, arpa, kırmızı mercimek gibi ürünlerde önemli kayıp yaşanmasına sebep olacaktır. Diğer bölgelerde bu durumdan etkilenecek ve kuraklıktan etkilenen il sayısı artacaktır. Bu bölgelerde sulama imkânlarını zorlayan üreticilerimiz, elektrik ücretlerinin pahalılığından şikâyet ediyor.

Üreticilerimiz derin su kuyuları ile üretim yapmak istiyor. Yüksek elektrik fiyatları nedeniyle vazgeçiyor. Sulama yapanlar ise; ‘Mahsulün önemli bir kısmının parası elektrik şirketine gider, Mazot, gübre, ilaç, tohum, işçilik gibi diğer giderlerimizi nasıl karşılayacağız’ diye endişe ediyor ve bunu bizimle paylaşıyorlar. Çiftçimizin bu endişesi bertaraf edilmeli, elektrik ve diğer girdilerde indirime gidilmeli, yeterli destekler verilmelidir. Üreticimizin üretimde kalmasını sağlamalıyız, ülke olarak buna çok ihtiyacımız var.

2021 yılı Aydın açısından “kuraklık” ve tarımsal susuzluk ile karşı karşıya kaldı.2022 yağış döneminde ise Bozdoğan-Köşk çizgisinin batı ve güney yönünde kalan alanlar yeterince yağmur aldılar. Bunun sonucu olarak da Kemer barajı tamamen dolu, Adnan Menderes Barajı % 62 gibi oranlarla 2021 yılını geçerken,2021 yılında%26 olan Adıgüzel Barajı Nisan 2022 itibari ile % 19 doluluk oranına ulaşmıştır.

Bu sonuçlarla Nazilli ve batı ilçelerinde sulamada daha rahat bir manzara çizilebilirken Buharkent, Nazilli ve Kuyucak su kullanımında daha dikkatli olacaktır.

Bu dönemde (2021-2022) Aydın ve Denizli illerinde çok fazla miktarda artezyen hayata geçirildi.Konya ve Güney-doğu Anadolu illerinin akıbetine uğramamak için artezyen ve baraj sularını dikkatli ve tasarruflu kullanmamız gerekmektedir.

Tasarruflar hem suyu korumak hem de maddi açıdan önemlidir.

Maddi açıdan artezyen sahibi üreticilerimiz dikkatli olmak zorundadır.Zira sulama suyuna yapılan zam miktarı her ne kadar % 172 olarak gözükse de gerçekte sulama sezonu sonunda ödeyeceğimiz dönemlik tek faturada 2021 yılı sulama tutarına göre % 300’lerde bir artışla karşılaşmamız sürpriz olamayacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.