Takip Et

14 MAYIS ÇİFTÇİ BAYRAMININ ARDINDAN-10

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin 14 Mayıs Çiftçi Bayramı nedeniyle Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlediği mitingde Türk çiftçisinin en önemli örgütlü kuruluşu olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) görüşlerini anlatan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, mazot fiyatlarını, üretim planlamasını, Üretici Birlikleri Yasası'nı ve üretim sorunlarını ele aldı:

''Mazot fiyatlarından memnun musunuz? Mazot desteğinin en kısa zamanda uygulanmaya başlamasını istiyor muyuz? Gübrede ve yemde KDV indirimi oldu. Bu indirimden faydalanabildik mi?

 

Döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle bu indirim, zamlarla geri alınmadı mı? Bizim talebimiz KDV indirimin doğrudan çiftçimize verilmesidir. Biz, hükümetimizden bunu talep etmeye devam ediyoruz. En büyük sorunumuz üretim planlaması. Bu olmayınca ürünümüz para etmiyor. Sık sık yaşıyoruz. Bazen patates, bazen kuru soğan, bazen karpuz, bazen nar, bazen elma gibi pek çok ürünü yok pahasına satıyoruz. Kimi zaman, ürünümüz bahçede, tarlada kalıyor.

Üretim planlaması yapmalıyız ki yeterli ve istikrarlı gelir elde edelim. Ürünümüz tarlada kalmasın,

tüketicimizin ihtiyacı karşılansın. Aracı değil, üreten kazansın. Tohum eken eller kazansın. Fide, fidan diken eller kazansın. Hayvancılık yapan, arıcılık yapan, balıkçılık yapan üreticimiz kazansın.

Unutulmasın ki çiftçinin refahı, ülkenin refahıdır. Üreticimizin emeğinin karşılığını alması için üretim planlaması yapacak, soğuk hava depoları kuracak, üreticimize ucuz fiyattan girdi temin edecek, piyasaya etkin olarak girecek, ürünü değerinde pazarlayacak örgütlere ihtiyaç var.

Üretici örgütlerinin güçlendirilmesini, üretim planlaması yapılmasını istiyor muyuz?

Çiftçimiz kazanamıyor, tüketicimiz makul fiyatlarla ürün satın alamıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak,

10 yıldır her ay yaptığımız araştırma da bunu açıkça tespit ediyor ve kamuoyuna duyuruyoruz.

Kim bunun sorumlusu?

Tabii ki aracılar.

Üreticimizin mağduriyetini anlata anlata dilimizde tüy bitti. Söyleye söyleye anlamalarını sağladık.

Eskiden ürün pahalanınca sorumlusu üretici sanılırdı.

Aracılardan kaynaklandığını bugün herkes öğrendi. Uyarılarımız üzerine hükümetimiz harekete geçti ve tedbir almaya çalışıyor.

Vatandaşımız da hükümetimiz de artık bunun farkında.

 

Bu sorun nasıl çözülür?

Tarladan markete uzayan zincir kırılınca…

 

Bu zincir nasıl kırılır?

Elbette ki örgütlenmeyle.

Çiftçiler olarak örgütlenirsek,

Örgütlerimize sahip çıkar, onları güçlendirirsek,

ürettiğimizi satmakta zorlanmayız.''

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.