Takip Et

2016 İncir sezonu açılırken-8

Taze incir sezonunun sürdüğü şu günlerde sorunları ve çözüm önerilerini ortaya kaymayı sürdürüyoruz.

Taze incir, özellikle ekonomik değeri ve toplam geliri en yüksek olan sarı lop incirin raf ömrünün kısa olması, birkaç gün içinde tüketilme zorunluluğunun bulunması, taze incir için üretimden tüketime har safhada bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.

İncir meyvesinin doğal ısısını korumak raf ömrü ile doğrudan ilişkilidir. Taze incir hasadı genellikle sabah erken saatlerde yapılır ki meyvenin ısısı yaklaşık olarak 20 derece civarında veya daha azdır.İnsan vücudu ise 36,5 derece.Çıplak elle tutulan meyvede parmak izi kalmakta ve incir erkenden bozulmaktadır.Bunun için mutlaka eldiven kullanılmalıdır.

Taze incirin en önemli sorunlarından birisi ambalaj seçimi. Mevcut sistemde ahşap veya plastik kasalar kullanılmakta. En büyük sorun ise birden fazla incir in üst üste sıralandığı incir kasaları ki altta kalan sıraların kalitesi tartışmasız daha kötü…

Bu konuda ilgili kurumların projesi, komisyoncuların ortak kararı ile standart tek sıra kasa uygulamasına geçilmelidir.Bu incirin satışı ve imajı yönünden son derece önemlidir.

Bazı işletmecilerin yaptığı gibi viol ve kağıtlama sistemi de bir çözüm yoludur.

İncirin raf ömrünün kısa olması soğuk zinciri ile taşınmasını gerekli kılmaktadır.

Taze ve kuru incir arasında “buruk” tabir edilen ve çok kısıtlı miktarda değerlendirilen incirin orta dönemi hem fire hem de lezzet açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Üretici ve işletmeci için bir fırsattır. Ancak bunun için şoklama tesisine ihtiyaç duyulmaktadır. Şu anda buruk incir üreten5-6 işletmenin sayısının artması pazarlama açısından önemli bir adım olacaktır.

Günümüz tüketicisi, gıda güvenliği açısından organik ve “İyi Tarım Uygulamaları” kapsamındaki ürünleri tercih etmektedir. Buharkent örneğinde olduğu tüm üreticiler “iyi tarım uygulaması” kapsamında üretime teşvik edilmelidir. Bunun için de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik ve İyi tarım uygulamaları ile ilgili dekardaki 70 ve 50 TL desteği günümüz şartlarında yeterli gelmemektedir.

İyi ve Organik tarım uygulamaları aynı zamanda kalıntısız bir ürün amaçladığı için incirin güvenle tüketimi konusunda garanti sağlamaktadır. Ancak pas,kanlı balsıra ve kırmızı örümcek zararlı ve hastalıkları konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı acil bir çözüm üretmelidir.

Pas ve kırmızı örümcek hastalık ve zararlıları jeotermal faaliyetlerle doğrudan ilişkili olup,incir bölgelerinde yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan faaliyetler kesinlikle önlenmelidir ki sürdürülebilir bir incir tarımı yapabilelim.

Taze incir ticareti yapan işletmeler “İyi Tarım Uygulamaları“ kapsamında aldıkları taze incirden dolayı maddi kazanç elde etmektedirler ki bu kazancın bir bölümünü uygulamaya katılmış üreticilerin ürünlerine daha fazla fiyat vererek hem kendileri hem de üreticileri kazandırmalıdırlar.

Taze incir tüketimi için ilgili kurumların koordinasyonu ile tanıtım kampanyaları düzenlenmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.