Takip Et
  • 28 Kasım 2023, Salı

Ticari ahlakın üstüne beton dökmüşler

Geçtiğimiz günlerde aydın ile ilgili ajansta bir haber düştü. Bizim mecralarda da yayımlanan haberde firma isimleri de yer alıyordu. Haberden kısa bir özeti önce seninle paylaşayım;

“Rekabet Kurulu, Aydın'da hazır beton üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı. Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Aydın'da hazır beton üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüslerin birlikte fiyat belirlemek, bölge veya müşteri paylaşımı yapmak ve yeniden satış fiyatı belirlemek suretiyle, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açıldı”

Bu olayı araştırmam ve daha detaylı bilgi toplamam için isteğini yerine getirdim. Bir çok müteahhit ile görüştüm, sektörden önemli kişilerle konuştum. Rekabet kurumundan hepsinin beklentisi büyük. Sadece birinin söylediklerini aktarıyorum;

“Firmadan betonu aldık, çeklerini verdik. O gün için betonun metreküpünü bin liraya anlaştık. Betonu çekeceğimiz zaman bin 200 lira olduğunu, 200 lira fark istediklerini söylediler. ‘O zaman almayalım’ dedik. ‘Peki’ dediler. Başka bir beton firmasına gittik. ‘Bizim anlaşmamız var, birinin girdiği inşaata diğer bir firma olarak biz girmiyoruz’ dedi. Birkaç firma daha gezdik, aynı yanıtı aldık. Hepsi, ilk firmaya dönmemi telkin etti. Mecbur, dönüş yaptık. Bu kez fiyatı bin 400 lira yaptılar.”

Senin anlayacağın, konsorsiyum yapan beton firmaları Aydın’da ticari ahlakın üstüne beton dökmüşler. O yüzden Türkiye’de en pahalı beton Aydın’da satılıyormuş.

Siyasi ahlakın üstüne dökülen betondan sonra en pahalı suyu içiyorsun ya; bu tüm sektörlere yansımış durumda. Hiç ağlayıp zırlama sebebi senin yanlış seçimin. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.