Takip Et
  • 24 Temmuz 2023, Pazartesi

CHP delege seçimleri

Evet kısa bir aranın ardından yine beraberiz. Söz verdiğim gibi geldim. CHP’de yaşanan delege seçimi krizlerini yorumlamamı istiyorsun. Pekala.

Türkiye’nin her yerinde benzer durum var. Biz Aydın’da yakından görüyor ve yaşıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) delege seçimleri, büyük fiyasko.

Türkiye’ye demokrasi ve özgürlük vaat eden partinin kendi içinde demokrasisinin olmadığı, fikir, ifade ve seçim özgürlüğü barındırmadığını görüyoruz.

Efeler ve Nazilli’de yaşanan olaylara bakıldığında sadece Aydın Büyükşehir Belediyesi çalışanları ve çalışan yakınları karar versin çabası var.

Buna direnen, bununla savaşmak isteyen partililere de seçim yöntemi ile ilgili engellemeler çıkartılıyor. Mahallede yapılması gereken seçimler, ilçe binalarından yapılıyor.

Sarı zarf yerine şeffaf zarf kullanılıyor. Yani bildiğin “Açık oy, gizli tasnif” durumu yıllar sonra parti içi seçimde uygulanıyor.

Türkiye’de CHP iktidar olsa; ‘normal seçimler de benzer şekilde olacak’ endişesi pompalayan manzaralar yaşanıyor.

Bana göre bunun adı koltuk gasbı. Birileri önce delegeliği, sonra ilçe başkanlıklarını, sonra il başkanlığını, sonra da belediye başkan adaylığını, gasp ede ede elde etmek istiyor.

CHP’deki bu durumun farkında olan tek kişi ben değilim. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da biliyor. Hürriyet’e verdiği röportajda;

Arif Dizdaroğlu soruyor: Parti örgütlerinin, kendi tercih ettiği adayın kazanabilmesi için daha aktif çalışacaklarına inanıyorum. Milletvekilliği ve yerel seçimlerde, adayların ön seçimle belirlenmesine niye ağırlık vermiyorsunuz?

Kılıçdaroğlu: Elbette en doğrusu partinin tüm adaylarını örgütün kendisinin belirlemesidir ve öyle de olacaktır zaten. Ancak yüzde 100 Genel Merkez’den bağımsız ve kendi ayakları üzerinde duran yerel yönetimler için sağlıklı bir örgüt-üye yapısının kurulması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte parti tüzüğümüzde köklü değişiklikler yapacağız. Önseçimlerin sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesini zorunlu kılacağız.

Delege seçimlerinin sağlıklı bir ortamda gerçekleşmediğini bilen Kılıçdaroğlu, üyenin bu beklentisini ön seçimlerde tesis etmeyi vaat ediyor.

Sana bir fıkra anlatayım. Kabadayı ile gey köprüde karşılıklı yürür. Yan yana geldiklerinde gey, kabadayıya omuz atar. Sinirlenen kabadayı okkalı bir küfür sallar. Gey, “Ayyyy hep vaat, hep vaat” der.

CHP’nin parti içine de, seçmene de verdiği mesajlar vaatten öteye geçmiyor. Gerçekte ne yaşandığını, bu zulme maruz kalan Aydın şehri ve halkı iyi biliyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.