Takip Et

Ne kadar fonksiyonelsiniz?

Kendinizi, bu soru cümlesini birine iltifat etmek için kullanırken yakalarsanız şaşırmayın! 
Çünkü ben şaşırmıyorum. 
Sağlıklı beslenen, fit görünen, güzel konuşan, pozitif düşünen, hasta olmamayı başaran birini yakaladığımda, “Ne kadar fonksiyonelsiniz” diye iltifat ediyorum. 
Sizlere ise soruyorum, Ne kadar fonksiyonelsiniz?
Modern tıbbın alternatifi değil yardımcısı bir alan olarak doğan ve her geçen gün büyüyen Fonksiyonel Tıp kavramını duydunuz mu bilmiyorum. Ben, çok yakın geçmişte iyi ki, bu kavramla tanıştım. İşin bilimiyle ilgilenenlerin çok etkili tanımları, anlatımları var. O yüzden ahkâm kesmeden bu yaklaşımı tanımamın ve fark etmemin bile hayatıma çok büyük olumlu etkileri olduğunu aktarmak isterim. 
Uyku düzenimden beslenme alışkanlıklarıma, dinlediğim müzikten okuduğum kitaplara kadar birçok alanda dönüşmem gerektiğini anladım. Bir de hastalıklardan korunmanın etkili yöntemleriyle tanıştım. Beni, “ben” yapan “ruhumun” kabı bedenimle barışmaya başladım. Ne kadar çok yersem değil de ne kadar az ve doğru beslenirsem güçlü ve sağlıklı olacağımı fark ettim. Doğanın bize bahşettiği incir çekirdeği yağı, zeytinyağı, kekik yağı gibi mucize koruyucularla tanıştım. 
Sizi de, fonksiyonel yaşamın koçu, fonksiyonel tıpçılarla tanıştırmak isterim. Poulo Coelho’nun Simyacı adlı kitabındaki çobanın bir define uğruna başına gelenleri bilirsiniz. Endülüslü çoban Santiago, Dünyayı dolaşır, başına bir sürü bela alır, canını kaybetme noktasına gelir ve eli boş döndüğü koyun ağılında aradığı defineyi bulur. 
Fonksiyonel yaşamı aramanız gereken bir define olarak değerlendirebilirsiniz. Santiago gibi, uzaklara gitmenize, macera aramanıza da gerek yok. Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nde konuya ilgi duymuş Tıp Doktorları var. Ben iki tanesi ile yakından tanışma ve onlara danışma imkanı buldum. Biri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş diğeri Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi Ayça Tuzcu. 
Gülnur Hoca aynı zamanda ADÜ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi (GETAT) Müdürlüğü görevini yürütüyor. Kendi alanı dışında keşfettiği fonksiyonel tıp yöntemleriyle hem bazı hastaları ve hastalıkları tedavi ediyor. Hem de hastalıkları önleyen uygulamaları devlet çatısı altında, ticari kaygı gütmeden uyguluyor. Piyasada çok büyük bedeller ödenerek yaptırılan işlemlere halkın daha ekonomik erişmesini sağlıyor. 
Ayça Tuzcu da Biyokimya alanında deneyimlediklerinin kaynağına inerken tanışmış fonksiyonel tıpla. Beslenme, korunma gibi somut yöntemlerin yanı sıra müzikle terapi gibi soyut yönleriyle de insanları tedavi etmek ve hastalıklardan korumak için hazırlık yapıyor. “Hekimler Söylüyor” adlı albümde iki şarkısı bulunan amatör bir ses sanatçısı aynı zamanda. 
Henüz tanışmadığım, ADÜ’de daha başka bu alana ilgi duyan doktorların olduğunu duyunca da çok mutlu oldum. Dünyada ve ülkemizde birçok üniversite bu konuda büyük yatırımlar ve atılımlar yaparken Aydınımızın gözbebeği Adnan Menderes Üniversitesinin de bu defineyi keşfetmiş olmasına da ayrıca mutlu oldum. 
Gıda güvenliği, tıbbi ve aromatik bitkilerin tedavisi ve beslenmenin önemi konusunda önemli çalışmalara imza atan bir akademisyen olan Rektör Profesör Dr. Osman Selçuk Aldemir ile yardımcısı Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyol’un bu konuda vizyon sahibi yöneticiler olması da umutlandırdı. 
ADÜ, hasta olduğumuzda tedavi olacağımız, biri birinden değerli hocaları bünyesinde bulunduran hastanesinin yanı sıra hasta olmadan yaşamımıza olanak sağlayacak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi ile de hizmetimizdeymiş. 
Bunu öğrendiğime, deneyimlediğime çok sevindim. Sizlerin de sevineceğinden adım gibi ‘Emin’im.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.