Takip Et
  • 11 Eylül 2023, Pazartesi

Eylül hareketli mi geçecek?

Soru yöneltmenin bir tık ötesine geçtin. Artık öngörüde bulunuyorsun. Hatta istihbarat yapıyor, sağlam bilgiler buluyorsun. Benim sana yazdıklarımı teyit etme çaban da hoşuma gidiyor.

Seninle birbirimizi iyi besliyoruz. Kaybedeni olmayan bu dünyamızdan ikimiz de istifade ediyoruz. Sadece ikimiz yararlanmıyoruz, toplum yararına güzel fikir ve söylemler de ortaya koyuyoruz.

Aydın’ın gündemine ilişkin, “Eylül ayında bizleri nelerin beklediğini” ikimiz de hatta tüm şehir merak ediyor. Okulların açılması ile birlikte yaşanacak trafik kargaşası, kimse için sürpriz değil.

Bu şehirde trafik sorununun çözümsüzlüğü, çözmesi gerekenlerin umursamazlığı, rahatsızlığı dile getirmesi gerekenlerin boş gündemleri, düğün, sünnet, cemiyet ve hayır gezmeleri pek hayırlı değil.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi aday adayları çıkmaya başladı. Mevcut belediye başkanları da yeniden seçilebilmek için kendi partilerinde umutları kalmamışsa, umudunu koruyacağı arayışa girdi.

İYİ Parti’den istifa edip AK Parti’ye geçen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ile İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, yeni partilerinde yeniden belediye başkanı olmaya çalışıyor.

Geçen hafta tvDEN’de BAŞ BAŞA’da konuğum olan AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, partilerine katılan belediye başkanlarına adaylık sözü verilmediğini, tüm aday adayları ile birlikte değerlendirmeye tabi tutulacaklarını söyledi.

AK Parti, aday belirleme süreçlerini çok ketum bir sistemle çalıştırıyor. Anket, temayül, mülakat gibi değişik yöntemler kullanıyor. Mevcut başkanların performansı da değerlendirmeye dahil ediliyor.

Bahsettiğim bu yöntemlerin her biri aday adayına bir puan veriyor. Toplanan puanların sonunda birbirine yakın üç isim arasında yeniden değerlendirme yapıldıktan sonra aday ortaya çıkıyor.

Gökhan Ökten’in söylemi ve partinin aday belirleme metoduna bakılırsa, AK Parti’ye geçen belediye başkanları rakiplerine göre bir adım önde olabilirler ama kesin aday demek için çok erken.

Bunları sana neden anlattım. Bulunduğu yerde memnun olmayan, aday olamayacağı için parti değiştirmek isteyen başka aktörler var. Onların neden beklediğini, neyi beklediğini anla istiyorum.

İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner de geçen hafta tvDEN’de BAŞ BAŞA’da konuğum oldu. Aydın’da büyükşehir ve tüm belediyelerde kendi adayları ile seçime gideceklerini söyledi. Kendisinin de Efeler Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu, ihtiyaç durumunda Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabileceğini belirtti.

Taner, biri kadın ikisi erkek çok önemli üç isimle büyükşehir adaylığı için görüşüldüğünü, altı ilçede belediye başkan adaylarının netleştiğini söyledi. Diğer ilçelerde de yoğun talep olduğunu aktardı.

Recep Taner’in anlatımlarından Aydın’da kesinlikle ittifak olmayacağı çıkarımında bulunmamalısın. Recep ağabey tecrübeli bir siyasetçi. Eğer CHP Efeler’de aday çıkarmayıp kendisini desteklerse, İYİ Parti birkaç ilçe belediye başkan adaylığını da alırsa, büyükşehirde CHP’yi destekleyebilir.

Tüm bunları senin bana aktardığın, “Fatih Atay 12 Eylül’de CHP’den istifa edecek. Bir süre bekleyecek ya İYİ Parti’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı ya da AK Parti’nin Efeler Belediye Başkanı olacak” öngörün nedeniyle anlattım.

Recep Taner ve Fatih Atay gibi tecrübeli siyasetçiler kolay kolay yaş tahtaya basmazlar. Bu yaştan sonra hata yapma olasılıkları çok düşük. Recep Taner’in söylemlerinin bir pazarlık için alt yapı oluşturduğunu düşündüğüm gibi Fatih Atay’ın önce 7 Eylül olarak duyurulan, sonra 12 Eylül’e kalan istifasının da altında yatan nedenler olabilir.

CHP Genel Merkezinden, “İstifa etme, biz seni tekrar aday yapmanın yollarını arıyoruz” işareti gelmiş olabilir. Eğer umudu kalmamışsa, Aydın’da ömrünün yüzde 90’nını adadığı, parti örgütünden tam anlamıyla dışlanmışsa, yarın istifa eder.

İstifa etse de Eylül ayında başka partiye geçmez. Ekimi bekler. Belki de bağımsız aday olur. Anketlerde yüzde 70’in üstünde çıktığını söylüyor, bağımsız aday olarak seçime gidebilir.

Eylül ayında aday adaylarının sayısı artabilir. Bu süreçte dengeleri değiştirecek açıklamalar bekle ama çok büyük hamle bekleme olur mu?

AK Parti’nin 7 Ekim’deki büyük kongresinden sonra hızlanır yerel siyaset.

Aday olmak isteyenler için tüm partilerde, Kasım’da aşk başka olacak.

Bizim aşkımız hep baki kalacak. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.