Takip Et
  • 13 Aralık 2016, Salı

Çorba

Bu yazıda, daldan dala konacak, konudan konuya atlayacağız. Eski bir aşçı ve çorbalara ilgili olmamın bununla bir alakası yok. Uzun süredir yazamadığım için biriken malzemeleri bozulmadan değerlendirmek istiyorum.

İstanbul’da yaşanan bombalı saldırı sonrası, yayın yasağı nedeniyle daha sağlıklı bilgi alabileceğimi düşünerek yabancı internet sitelerine baktım. BBC News, haberine şu bilgileri de eklemişti:

20 August: Bomb attack on wedding party in Gaziantep kills at least 30 people, IS suspected.

30 July: 35 Kurdish fighters who try to storm a military base are killed by the Turkish army.

28 June: A gun and bomb attack on Ataturk airport in Istanbul kills 41 people, in an attack blamed on IS militants.

13 March: 37 people are killed by Kurdish militants in a suicide car bombing in Ankara.

17 February: 28 people die in an attack on a military convoy in Ankara….

Çeviri yapmama gerek yok, ne anlatılmak istendiğini anladınız diye düşünüyorum. Türkiye’de 2016 yılında gerçekleşen bombalı saldırıları hatırlatıyordu. Ne mesaj içerdiğini siz yorumlayın.

Bu ülke ne zaman kendi iç meselelerinin çözümü için radikal adımlar atsa böyle eylemlerin gerçekleşmesinin ve BBC’nin, haberi bu hatırlatmalarla veriyor olmasının altında neler yattığını az çok tahmin edebiliyoruz.

MUĞLA

Hafta sonunda Muğla Valiliği'nin misafiri olarak üç gün süreyle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun Başkanlar Kurulu toplantısına ve Ege Gazeteciler Federasyonu'nun Genel Kurulu'na katıldık. Misafirperverliklerinden dolayı Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan ve yönetimine sonsuz teşekkür ederim. Sekiz yıl çalıştığım Marmaris ve oradaki dostlarla hasret gidermeme vesile olan programda Muğla’ya dair bilmediğim ne kadar çok şey olduğunu da öğrenmiş oldum. Komşusunu tanımayan bir Aydınlı olarak utandığımı da belirtmek isterim. Muğla’nın coğrafi, tarihi ve kültürel güzelliklerinin, anlatılmaz yaşanır olduğunu düşünüyor, herkesi yaşamaya davet ediyorum. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nın “Memecik zeytinine coğrafi tescil başvurusunda bulunduk'' sözüne takılı kaldım. Memecik zeytini popülasyonu Aydın’da mı daha çoktur, Muğla’da mı; ilgili oda ve borsalarla kamu kurumlarını göreve davet ediyorum. Aydın’ın bu konuda hakkını yedirmeyeceğinizi düşünüyorum.

İSMET SEZGİN

Aydın ve Türkiye siyasetinin İsmet abisini geçtiğimiz hafta ebediyete uğurladık. Mekanı cennet olsun. Demokrat Parti'nin kayıtlı bir üyesi olarak, cenazesinin Aydın’da toprağa verilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Yıllarca vekil seçen ve 10’un üzerinde bakanlık yapmasını sağlayan bu topraklara gömülmeyi tercih etmemesini yadırgadım. Ailesinden bu konuda Aydın halkına makul bir açıklama yapılmalı diye düşünüyorum.

BELEDİYE BAŞKANLARI

Belediye başkanlığı, yönetim ve organizasyon kabiliyeti olan, hemen hemen herkesin rahatlıkla yürüteceği bir görevdir. O nedenle belediye başkanları çok fazla eleştiri alır, yaptıkları tartışılır ve sık sık iftira ve hakaretlere de maruz kalır. Belediye başkanlarını değerlendirirken bu görevi yapmanın kolay ama göreve seçilmenin zor olduğunun da bilinci ile hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. “Ben olsam böyle yapardım” ya da “Ben olsam şunu yapmazdım” diyen muhteremler; “Ben adayım” ya da “Ben seçilirim” diyemediğiniz sürece toplumun size itibar etmesini beklemeyin. Hele hele umduğu koltuğu ya da rantı alamadığı için düne kadar övdüğünü bugün dövenler; siz çok komiksiniz vesselam.

SİGARA İÇİMİ

Dün sabah bizim evin önünde oldu. Komşunun aküsü biten arabasına diğer arabadan şarj etmişler, araba çalışmaya başladı. Yardımcı olan diğerine, “Arabayı hemen hareket ettirme, ‘bir sigara içimi’ rölantide çalışsın” dedi. Hadi bakalım, “kulak memesi kıvamı” kavramına “Bir sigara içimi” diye kardeş geldi; hayırlı olsun.

ANKET

Algı yönetimi çok önemli bir kavramdır. Çünkü insanı algı yönetir. Algıyı da profesyoneller… Birçok alanda bir şeyleri aldığımızın, yaptığımızın, konuştuğumuzun, savunduğumuzun ya da eleştirdiğimizin farkına bile varmayız. İşte o algıdır. Algıları yönetirken kullanılan en önemli yöntem de anketler ve analizlerdir. Bir konuda toplumda nasıl bir algı oluştuğunu anketlerle bulur, analizler sonucu onu güçlendirmeniz mi yoksa değiştirmeniz mi gerektiğine karar verirsiniz.

Ben de bireysel olarak bir anket yaptım. Aydınlılara bazı sorular sordum;

Aydın’da siyasetçi denince aklınıza ilk gelen isim?

- Özlem Çerçioğlu birinci çıktı.

Aydın’da milletvekili denilince aklınıza gelen ilk isim?

Mustafa Savaş birinci çıktı.

Aydın’da oda başkanı denince aklınıza ilk gelen isim?

- Hakan Ülken birinci çıktı.

Aydın’da ilçe belediye başkanı denince aklınıza ilk gelen isim?

-Haluk Alıcık birinci çıktı.

Aydın’da kurum yöneticisi denince aklınıza ilk gelen isim?

-Prof. Dr. Cavit Bircan birinci çıktı.

Aydın’da gazete denince aklınıza gelen ilk marka?

-Onu açıklamayı etik bulmuyorum.

Siz de anket yapıp sonucunu benimle paylaşırsanız sevinirim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.