Takip Et
  • 24 Ağustos 2016, Çarşamba

Zeytin üreticisi ve Adnan Bosnalı

Zeytin üreticisi bir amcayla konuşuyoruz. 15 liraya sattıkları zeytinyağının toptan fiyatının 8 liraya düşmesinden yakınıyor. “Oğlum, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, ‘fiyatlar artacak’ dedi diye satmadık. Bekledik, aksine fiyatlar daha da düştü” diyor.

Bosnalı’nın geçen yıl Eylül ayının sonlarına doğru yaptığı o açıklamaya bakalım;

“Yalnızca Türkiye'de değil, dünya çapında zeytinle ilgili iklime bağlı bir sıkıntı var. Mesela Aydın'dan örnek vermek gerekirse ağaç sayısındaki verimde korkunç bir düşüş yaşanıyor. Biz dolu mahsullerde 55 bin ton zeytinyağı çıkaran bir bölgeyiz. Ancak şu anda 15 bin tonlardayız, 20 bin ton olursa seviniyoruz. Bu tamamıyla iklimsel bir etki. Buna bağlı olarak ilerleyen süreçte zeytinyağı fiyatlarında yükselen bir trend içerisine gireceğiz. Şu anda raflarda litre fiyatı 25 lira civarında olan zeytinyağında fiyatlar yeni sezonda 30-35 lirayı görebilir…”

Bosnalı, “Olabilir…” diyor.

(Savunabileceği bir şey var, çark edebilir. Bu, zeytin üreticilerinin, Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı bir kurumun başkanın sözlerinden etkilenmiş olduğu gerçeğini de değiştirmez...)

Zeytin üreticisi yaşlı amcaya, bunun bir tüccar oyunu olduğunu, zeytinyağının rafta fiyatının düşmediğini, rafta fiyat düşmediği halde toptan fiyat düşünce aracıların ve paketleyenlerin daha çok kazandığını, borsa başkanının o sözlerinin bugün tüccara yani kendilerine hizmet ettiğini filan söylemeyi düşündüm, ama dilim varmadı.

“Amca, manipülasyon yapıyorlar” dedim. Anlamadı, ama onu dinlediğimi ve kısa da olsa bir cevap verdiğimi görünce mutlu oldu.

Ayrılırken, “Borsa Başkanını görürsen bu konuları bir soruver oğlum” dedi.

“O şuan koltuğunun derdinde amca” diyemedim.

“Soracağım!” demekle yetindim.

Ve soruyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.