Takip Et
  • 23 Ağustos 2016, Salı

Aydın için umut olsun

Hürriyet Gazetesi’nden Vahap Munyar, 21 Ağustos Pazar günü köşesinde yazdı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkerler Holding’e, Ankara, İzmir Bayraklı ve Kocaeli’nde yapacağı bölge hastaneleri için 1.1 milyar dolar kredi vermeyi kabul etti. 15 Temmuz sonrası Türkiye’nin kredi notunu düşürme çabalarının arasında gelen bu karar, ekonomi camiasında memnuniyet yarattı ve ülkeyi yönetenler için büyük bir moral oldu.

Türkerler Holding, yapacağı hastane binalarını devlete kiralayacak. Hastanelerin işletmesini ve yönetimini devlet gerçekleştirecek ve 25 yıl boyunca firmaya kira ödeyecek. Sonra varlıklar devlete geçecek. Hastane kompleksindeki ticari alanları firma işletecek. Bunların arasında otel, yurt, yemek, otopark, görüntüleme hizmetleri, laboratuvar, temizlik, meslek okulu gibi birimler yer alacak.

Kocaeli’nde yapılacak olan bin 200 yataklı hastane 500 milyon dolara mal olacak. İzmir’de yapılacak olan 2 bin 100 yataklı hastane de 900 milyon dolara mal oluyor. Ankara Etlik’te 1.4 milyar dolara yapacakları hastane de 3 bin 650 yatak kapasiteli olacak. Bunların bir kısmının inşaatı devam ediyor, hastanelerin 2019’da hizmete geçmesi bekleniyor.

VALİ KOÇAK ŞANSTIR

Aydın’da yapılması planlanan 800 yataklı bölge hastanesi projesi var ve yıllardır konuşuluyor. Yeri, projesi belli olan hastane için yatırımcı arandığı yönünde açıklamalar da yapıldı. Türkiye’de uygulanmaya başlandı, model var, kredi de bulunuyor, girişimciyi de tez zamanda bulmak lazım.

Konuyla ilgili bazı Aydın milletvekillerinin yoğun mesai harcadığını biliyorum. Sektörde ve siyasi çevrelerde Sağlık Bakanlığı'na yeniden Recep Akdağ’ın getirilmesi ile birlikte Türkiye’de buna benzer hastane yatırımlarının artacağı öngörüsü de var. İzmir, Kocaeli ve Ankara’da yapılan bu projelerin Aydın’a örnek ve umut olmasını diliyorum.

Sağlık Bakanlığı’nda önemli görevler yürütmüş olan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’ın tecrübelerinin ve ilişkilerinden yararlanma fırsatının, ilimiz için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.

Bir de Aydın Bölge Hastanesi yatırımı yapılıncaya değin mevcut hastanelerin kapasiteleri ve hizmet kaliteleri ile ilgili ayar gerektiğini hatırlamak ve hatırlatmanın sağlıklı bir davranış olacağı kanısındayım.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.