Takip Et
  • 3 Haziran 2020, Çarşamba

Kuşadası Belediye Başkanı Günel yolsuzluğa göz mü yumuyor, ortak mı oluyor?

Uzun zaman önce bize ulaştırılan ve anladığımız kadarıyla ilgili devlet kurumlarına da iletilen bir mektubu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu mektubu muhatabı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile de paylaştım ve açıklama istedim. Aradan geçen yaklaşık 2.5 aya rağmen hala bir yanıt alamadım.

Ortaya atılan iddiaların doğruluğuna ilişkin bir değerlendirmede bulunacak değilim. Beni rahatsız eden Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in yolsuzluklar, usulsüzlükler içeren bu iddialara ilişkin suskun kalmayı yeğlemesidir. Konu Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, ilgili savcılık, mahkeme ve idarelere yansımış mıdır bilemiyorum.

Mektubu okuduğumda, “Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel yolsuzluğa göz mü yumuyor?” demiştim. Bugüne kadar cevap vermediği için de, “Ortak mı oluyor?” sorusunu sormaya başladım. Çünkü milletin emanetçisi belediye başkanlarının bir yanlışı görmezden gelmesi, o yanlışa ortak olması anlamı taşır. Umarım öyle değildir.

Mektubu sizlerle paylaşıyorum. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve devletin ilgili birimlerinden gelecek olan konuya dair bilgileri de paylaşıyor olacağım. Ya da arada bir hatırlatmaya:

İLGİLİ MAKAMA

Kuşadası Belediyesi’nin yaptığı ihale ve yolsuzluklarla ilgili aşağıda başlık halinde belirttiğimiz konular, iş bilen teknik bir ekip tarafından incelendiğinde milyonlarca TL yolsuzluk görülecektir.

1. Yıllarca Kuşadası içinde faaliyet gösteren 2 adet parke imalat tesisi, sökülerek Söke’de bulunan özel bir firmanın şantiyesine taşınmış ve 5-6 yıldır faaliyet göstermektedir. Yapılan imalatlar Kuşadası’na 18 km gibi bir mesafeden nakledilmektedir. Son 5 yıl incelendiğinde ihaleye giren ve alan aynı firmadır. Göstermelik birkaç ihale hariç, adresler aynıdır. Son yılların fiyatları incelendiğinde bağımsız bir alandayken 10 TL’ye alınan malzemenin sonraki yıllarda katlanarak arttığı görülmektedir. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 5. Maddesindeki temel ilkelere aykırı olduğu açıkça yazmaktadır. Yine 4736 Sayılı Kanunun 17. Maddesinin B fıkrası ve aynı kanunun 59. Maddesi uyarısınca yapılan aykırı işlerle ilgili 21.11.2017 tarihinde Av. Yunus Usta tarafından Kuşadası Belediyesi’nde yapılan hukuka aykırı işlerle ilgili müracaat edilmesine rağmen hiçbir sonuç alınamamıştır.

2. Son seçimde Kuşadası Belediye Başkanlık seçimini kazanan şimdiki yönetim aynı düzeni hem devam ettirmekte hem de yeni yolsuzluklar yapmaktadır. Bunları da kısa başlıklarla belirteyim.

A- Kuşadası Ticaret Odasının yanında bulunan eski taş ocağı belediye tarafından kiralanan makinalarla aylardır taş çıkarıp çevre yolunda taş duvar yapan TCK taşeronuna neyin karşılığı olarak verilmektedir.

B- Kuşadası Boyalık Mevkiinde bulunan Kuşadası Belediyesine ait depoda, nereden ve nasıl kiralandığı şaibeli 2 adet taş kırma tesisi çalışmaktadır. Belirttiğim yerler için ne Maden Dairesi’nin izni ne de ÇED raporu bulunmaktadır. Çalışan yerlerin resimleri ektedir. Belediye söz konusu şantiyelerde kendi ihtiyacı için izinleri alarak çalışabilir ancak kendi ihtiyacı dışında hiçbir firmaya ücretli veya ücretsiz mal veremez.

C- Sahilde bulunan Koçar Sitesi’nin yapılan taş duvar işini 90 bin Türk Lirası teklif veren firmaya verilmeyip Söke’de bulunan … İnşaat firmasına 330 bin TL karşılığında verilmiştir.

D- 2 adet parke tesisi olmasına rağmen ortaklardan metre karesi 25 TL olan parke taşı alınmasıyla (Ebat tutması için kalıp değiştirilerek 10 TL’ye mal olacak iş) iş 2-3 katına mal edilmiştir.

E- Aydın bölgesinde hiçbir firmadan asfalt teklifi alınmadan Söke’deki aynı firmadan asfalt alınmasının amacı nedir?

F- Kuşadası Belediyesi geçen dönem ve bu dönemdeki Fen İşleri Müdürleri ile Söke’de bulunan …. Firmasının sahiplerinin ve yeğenlerinin adına kurulan … İnşaat’ın (Turan Bey) ilişkileri incelendiğinde Kuşadası Belediyesinin nasıl bir zarara uğratıldığı görülecektir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.