Takip Et
  • 18 Ekim 2014, Cumartesi

Öğretmenimi itibarsızlaştırmayın

AK Parti iktidarının, en beğenilen icraatlarında biri; ders kitaplarının ücretsiz olması. Şu sıralar alışılan bir durum, kazanılmış bir hak olarak görünse de, yeni başladığı 2003-2004 Eğitim ve Öğretim yılı ile takip eden yıllar çok konuşuldu. Takdir topladı. Oy olarak da iktidar partisine büyük dönüşü oldu.

Bu yıla kadar, öğrencilere kaynak kitap aldırılması konusu da pek gündeme gelmedi. İktidar ile paralel devlet olduğu iddia edilen cemaat arasında yaşanan kavga, bu alana da sirayet etti. Milli Eğitim Bakanlığı, bedava dağıtılan ders kitaplarına ilave öğrencilere parayla kaynak kitap satın aldırılmasını sıkı takibe aldı. Kamuoyunda oluşan ortak kanaat; velilerin cebinden çıkacak paradan çok, hükümetle kavgalı olan cemaatin yayın evlerine girecek para göz önünde bulunduruldu.

Hükümetin, öğrenci velilerine yük getiren kaynak kitap satın aldırma işini sonlandırması, olması gereken bir uygulama fakat ortada ciddi bir sıkıntı var. Öğrenciler, öğretmenler ve velilerde oluşan ortak kanaat; bakanlığın ücretsiz dağıttığı ders kitaplarının kesinlikle yeterli olmadığı, yönünde.

Öğrencinin, öğrenmesi ve sınavlarda başarılı olabilmesi için kaynak kitaplara ihtiyacın çok fazla olduğuna, bir öğrenci velisi olarak ben de inanıyorum. Devletin milyarlarca lira masrafa yaparak, okulun ilk günü sıralara koyduğu ders kitaplarının neden yetersiz olduğunu da, anlamış değilim.

Eğer bu kitaplar, yeterli değil, içi boş eserlerse; milletin parasına yazık değil mi? Bu kitapların içini kim yada kimler neden boşalttı? Yıllardır, neden göz yumuldu? Bu durum, neden hükümetle cemaat kavgasından sonra ortaya çıktı? Yıllardır, iktidar bedava kitap dağıtmakla övünürken, bu kitaplar yeterli olmadığı için kaynak kitap basarak kimler zengin edildi? Bu sorular, cevabını tez zamanda bulmalı.

Birileri para kazanacak ya da birileri seçim kazanacak diye daha fazla çocuklarımız telef edilmemeli. Öğretmenlerimiz, öğrenciye kaynak kitap aldırdıkları için suçlanmamalı. Hiç bir öğretmenin, kaynak kitap aldırarak öğrencilerin sırtından nemalanacağına inanmıyorum. Devletin verdiği kitapların içini boşaltarak, kaynak kitap ihtiyacı oluşturulması suretiyle, bir takım güçlerin, büyük rant götürme derdinde olunduğunu düşünüyorum.

Atalarımız, “Peynirin kurdu içinden” demiş. İçinizdeki kurdu temizlerken, öğrencinin aleyhine kesinlikle bir şey yapmayacak olan, değerli öğretmenlerimize çamur atmayın, zor durumda bırakmayın. Daha iyi öğretebilmek için, yeri geldiğinde kendi cebinden para harcayan bu insanlara, rantiyeci damgası yapıştırılmaya çalışılması; devletimize ve milletimize yakışmıyor.

İktidarınızı iki paralık ettiğini düşündüğünüz, yıllardır birlikte yürüdüğünüz fakat şuan hain ilan ettiklerinizle ilgili tasarruf sahibi olabilirsiniz ama öğretmenimi üzme, itibarını zedeleme mevzuları, hadsizlikten başka bir şey değildir. “Bana bir harf öğretenin, 40 yıl kölesi olurum” kültürü ile yetişen bir topluma yakışmıyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.