Takip Et
  • 24 Şubat 2024, Cumartesi

Aydın’ın Büyükerşen’i

Biliyorum bana kızıyorsun. Aydın'dan, Çine'den, Kuşadası'ndan, Didim'den yerel seçim, aday olanlar, olması gerekenler ile ilgili bilgiler aktarıyorsun ama Aydın'ın en doğusundan bilgileri paylaşmıyorsun diyorsun. Canım benim bugün seni mutlu etmek istiyorum. Biliyorsun senin mutluluğun benim mutluluğum. Aydın'ın en doğusundan sana bugün bir haber vereyim. Aydın'ın doğusunda heykeli dikilecek bir başkan var. Ama öyle böyle değil efsane bir başkan. 30 yıldır yorulmayan tükenmeyen bir başkan. Herkes kılpayı seçim kazanırken o girdiği seçimlerde hep fark atan, adı hiçbir şaibeye bulaşmamış, siyasetin çirkef sahnelerinde yer almamış, hiçbir akçeli işte işi olmamış, harcanan her kuruşta tüyü bitmemiş yetimin hakkı var diyerek parayı israf etmeyen, çarçur etmeyen bir başkan. Senin de onu çok iyi bildiğini biliyorum. Peki Metin isminin manasını biliyor musun? Tamam tamam üzülme, hemen yere bakma. İsminin manasını bilmediğini anladım. O halde seni aydınlatayım. Dayanıklı, sağlam ve güçlü demek. Hakikaten öyle otuz yıl belediye başkanı olacaksın insanların kahrını, derdini çekeceksin ve DAYANACAKSIN. Adın hiçbir şaibeye karışmayacak SAĞLAM olacaksın. Birde sana oy veren vermeyen herkesi kucaklayıp GÜÇLÜ kalacaksın. Adının manasında bunlar var ama aslında şunlar da olmalıydı. İSRAF ETMEYEN, HİZMET AŞKIYLA TUTUŞAN, ADALETLİ ve BABAda olmalıydı.Yani velhasılı kelam ne kadar güzel meziyetler varsa işte bu ismin içinde olmalı bence. Aydın'ın doğusunda çıtayı yükselttikce yükselten bir başkan. Canım benim ben iddia ediyorum ki sen hiçbir yerde böylesine düzenli planlı bir alışveriş merkezi pazaryeri görmemişsindir. Sosyal tesisler, millet kıraathanesi, Kuyucak'ın içinden geçen dere yatağının nakış nakış işlenen muhteşem güzelliği, müze ev, semt sahaları, mahallelerdeki düğün dernek alanları, mezarlıklarin temizliklerini hiçbir yerde göremezsin. Belenova'daki tesislere gitmediysen senin için çok üzülürüm bilgin olsun. Bir de güneş enerjisinden elektrik üretimi yapılan bir tesis yapmış başkan. İşte bence gerçek belediyecilik bu. Şimdi sen bunları öğrenince diyorsun ki; bu başkanın yanında seçilen bütün başkanlar staj yapmalı diyorsun. Hiçte haksız sayılmazsın.

Sana son olarak iki not daha aktaracağım. Hem geçmişine sahip çıkmak hem de israf ile mücadeleyle ilgili. Ve ondan sonra kararını sen ver. 30 bin nüfuslu Kuyucak'ta merkezde yine merkez nüfusuna yakın eskiden belde belediyesi olan Pamukören, Horsunlu, Kurtuluş, Yamalak ve Başaran'da ve küçük büyük eskinin köyleri şimdinin mahallelerde birisi vefat etti mi cenaze yakınının yaptığı tek bir iş var, Kuyucak belediyesine telefon etmek o kadar. O andan itibaren belediye personeli cenazenin şehirler arası nakli de dahil olmak üzere yıkanması kefenlenmesi imamlara selalarin okutulması, mezarın kazılması tahtaların hatta toprak testinin bile getirilmesini sağlıyor. Cenaze definine gelen vatandaşların oturacağı tabureler, taziye çadırı hatta çadırın içinin ısıtılması için elektrikli ısıtıcılar bile düşünülmüş. Sana çok ilginç gelecek taziyeye gelenlere ikram etmek üzere çaymatik ve çay şeker bardak bile belediye tarafından gönderiliyor. İnsanın aklına şöyle bir şey geliyor. Kuyucak'ta ölsek de eş dost akraba yorulmadan defnimizi yapsa diyorum.

Biliyorum yazımı uzun tuttum. Sırf sen mutlu ol Aydın'ın doğusunda ne varmış bil diye. Şunu da söyleyeyim ama küçük dilini yutma sakın. Yaklaşık 25 yıldır her 18 Mart'ta Kuyucak'ın Pamukören mahallesinde geleneksel olarak Pamukorenli vatandaşlarında katkılarıyla keşkek hayrı yapılıyor. Öyle iki üç bin kişilik değil. En az 25 otuz bin kişilik. Neyse mevzu bu değil. Ben de gidiyorum zaman zaman. Orada bizi kocaman Türk Bayrağı ve Atatürk Posterleri karşılıyor. Girişte yine büyükçe bir pankart oluyor tahminen 15 metreye 8 metre gibi üzerinde de Çanakkale Zaferinin 108. Yılı Hoşgeldiniz yazıyor. Şöyle bir detaylı baktım. Pankart yeni değil ama eskimiş yıpranmış da değil. Bir yer dikkatimi çekti. 108 yazısı yarım metrekare yok bile. 108 yazısı afişin üzerine yapıştırılmış. Altında ise 107, onun altında 106, 105 diye gidiyor. Başkan koca pankartı her yıl yeniden yapmak yerine sadece rakamı değiştiriyor ve aynı afişi her yıl kullanıyor. Canım benim her yerlere afişlerle doldurup Aydın Büyükşehirin bütçesinin hatırı sayılır bir bölümünü reklama ayıranlar Kuyucak'ın efsane başkanı Metin Ertürk'ün elinden su içmeli. Bak bu sadece bu pankartla da sınırlı değil. Daha yeni deve güreşi festivali yapıldı. Orada da tarih yazıyor 11 Şubat gibi. O pankartlarda da tarihi bölümü üzerine yeni tarih yapıştırılmış. Çok küçük bir ayrıntı ama çok büyük bir tasarruf sağlıyor.

Ben bu kadar şey yazdım ama sen yine de merakla bekleyip şunu soruyorsun. Metin Ertürk bunu nasıl başarmış? Canım benim senin sorunun cevabı şurada saklı o da Metin Ertürk yıllardan beri gönüller kurmuş gönül köprüleri yapmış.

Ve bir slogan oluşturmuş. Hadi onu da yazıvereyim. "Bir şehir önce gönüllerde kurulur."

Mesele parti meselesi de değil canımın içi. Aynı partili Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan da gönül kırmada şampiyon mesela… Sana bir ara Nedim başkanı da anlatayım. 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.