Takip Et
  • 23 Temmuz 2020, Perşembe

Doğum günü çocuğunun talepleri

Dün, “Aydın’ı aydınlatan gazete” sloganı ile yayın yapan Denge Gazetesi’nin 22. yaş günüydü. 22 Temmuz 1998 yılında yayın hayatına başlayan Denge, 22 yıla çok şey sığdırdı. “Bağ-Kur prim masrafı maliyete eklenmesin” diye Emekli Başkomiser Şemsettin Karpınar’ın adına açılan ticari işletme üzerine yayın hayatına başladı. Gazeteciler Atila Karpınar, Mehmet Aydın, Mehmet Candan ve Salih Özay’ın fedakârlıkları ile ayda bir yayımlanıyordu. Birkaç yıl içinde günlüğe döndü. Başka gazetelerin doğmasına vesile oldu. Çok sayıda meslektaşımız için iş kapısı oldu ve okul vazifesi gördü. Ben de kurulduğundan çok kısa bir süre sonra mensubu oldum. Uzun yıllardır da Denge Medya Grup’un koordinasyonunu sağlıyorum. Ağabeylerim Mehmet Aydın ve Erdal Aydın’ın yanı sıra her biri kardeşimiz olan Denge emekçileri ile bayrağı taşıyoruz. Denge, Aydın’ın ilk uydu televizyonu olan tvDEN’i 3,5 yıl önce doğurdu ve bölgedeki büyük bir eksikliği giderdi. Dün Denge’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle çok sayıda arama, mesaj ve değişik yollarla iyi dileklerini iletenler oldu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür de kurulduğundan bu yana emeği geçen herkese…

22 yaşına gelen Denge’nin doğum gününde bazı talepleri var. Sadece kendisi için değil, Türkiye’de yayımlanan tüm yerel gazeteler için; Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Dr. Fahrettin Altun ve ekibinden istekleri bulunuyor. İcra ilanlarının kaldırılmasını engelleyen lobi çalışmaları ile gazetelerin ekonomik olarak büyük bir kayıp yaşamasını önleyen Altun’a öncelikle çok teşekkür ederiz. Pandemi sürecini kolaylaştıran uygulamalar getiren Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’a da minnetlerimizi iletmeliyiz. Sektörün içinden gelmiş, gazetelerin önemini özümsemiş ve sorunlarına hakim bir ekip olarak yaptıkları güzel şeylerin yapacaklarının teminatı olduğunu düşünmekteyiz.

Sosyal medya ile ilgili bazı yasa hazırlıkları yapılıyor. Biz gazeteler (yazı işleri müdürü ve imtiyaz sahibi), yazarların yazdığı tüm yazılardan müteselsil olarak sorumluyuz. Sosyal medya platformlarına da benzer sorumlulukların getirilmesi hem toplumsal sorunu çözecek hem de haksız rekabeti önleyecektir diye düşünüyoruz. Yasal olarak böyle bir yükümlülük altına giren sosyal medya platformları geliştirecekleri yapay zeka ürünlerle kimsenin kimseye hakaret etmesine müsaade etmeyecek, suç teşkil edecek içeriklere izin vermeyecektir. Bizim gazetelerimizde içki, sigara, doktor, avukat, muhasebeci, eczacı vb. bir çok kişi, ürün, hizmet ya da uygulamanın reklamını yapmak yasak. Sosyal medyada ve internet ortamında bunları denetleyen yok. Bizlerin kazanmasına yasayla engel olunan paraların, ABD’li ve değişik ülkelerden yayın yapan sosyal mecralara ve internet ortamlarına cömertçe sunuluyor olmasını milli bir bakış açısı ile değerlendirmek gerek.

İcra ilanlarının yayınlanması hususunda da sıkıntılar var. Yasa, icra müdürünün inisiyatifine bıraktığı için ilanlar bazı yerlerde yayımlanırken, bazı yerlerde yayımlanmıyor. Bu konuda bazı tespit ve şüphelerimizi somut delile dayandırma çalışmalarımız sürüyor. İlk öngörümüz, zaten zorda olan insanların icradan satılan mallarını değerinin altında satın almak isteyenlerin daha ağır bastığı yönünde… Bu konuya bir el atılması ve her yerde icra ilanlarının yayımlanarak ihalelerin şeffaflığının sağlanması kaçınılmaz.

Pandemi sürecinde gazetelerin kahvehanelerde okunması yasaklandı. Berberlerin sakal tıraşı, kuaförlerin makyaj yasağı bile kalktı ama gazetelerin kahvehanelerde okunması yasağı hala sürüyor. Gazeteler virüs taşımayacağı gibi, virüsten korunmayı öğretecek materyaldir diye düşünüyoruz. Kahvehaneler gazete almadığı için hem okur, hem de büyük gelir kayıpları yaşıyoruz. Bir çok meseleyi çabucak çözen, sorunları hızlıca ortadan kaldırma kabiliyeti bulunun Sayın Altun ve ekibinden bu konularda da, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi karar vericiler üzerinde lobi çalışması yürütmelerini bekliyoruz. Doğum günümüzde tüm yayıncı kardeşlerimiz adına taleplerimizi iletiyoruz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.